Στα χνάρια των μεγάλων ερευνητών του CERN θα βαδίσουν σήμερα 120 μαθητές και μαθήτριες του λυκείου που θα πάρουν μέρος σε ειδικό πρόγραμμα του ΑΠΘ.
Το Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου θα φιλοξενήσει γύρω στους 120 μαθητές και μαθήτριες λυκείου, οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη!
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα από τις 9.00 μέχρι τις 18.45 στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Αίθουσα Α31 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πάνω από 45 λύκεια της Βόρειας Ελλάδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ευρυτανία.
Οι μαθητές θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να «ξανα-ανακαλύψουν» τη δομή του πρωτονίου και να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το σωματίδιο Higgs. Οι μαθητές θα ξεκινήσουν τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από καθηγητές του τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα. Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη θα φιλοξενήσει τους «Νέους Ερευνητές» και τους καθηγητές τους και μετά θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις νησίδες υπολογιστών του τμήματος μέχρι τις 17.00. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές θα παραλάβουν ένα DVD με διαδραστικά προγράμματα φυσικής σωματιδίων, μεταφρασμένα σε 17 γλώσσες (και στα ελληνικά) από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φυσικών.
Συντονιστής της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι ο Κώστας Κορδάς, λέκτορας στο ΑΠΘ και ενεργός ερευνητής στο πείραμα ATLAS στο CERN.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου