Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη

Στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, προγραμματίζοντας τις εξής εκδηλώσεις:
Μια καμπάνια στα ΜΜΜ ώστε η ποίηση να μπει στην καθημερινότητα όλων, φέτος και στην περιφέρεια
Χάρη στην καμπάνια οι στίχοι του Ελύτη θα ταξιδεύσουν από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για ένα μήνα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (τόπο καταγωγής του), Ρόδο και Ζάκυνθο (τέσσερις νέες συνεργασίες με τους δήμους που απευθύνθηκαν στο ΕΚΕΒΙ).

«Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο
Μια «γωνία» για τον Ελύτη θα περιμένει τους επισκέπτες σε κάθε βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης τις ημέρες αυτές. Με οπτικοακουστικό υλικό (απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, μελοποιημένα ποιήματά του, αφίσες με στίχους) και βιβλία του Ελύτη και για τον Ελύτη θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα) ανακαλύψουν το έργο του.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Public Τσιμισκή (στοά Χιρς) θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη οι λογοτέχνες:Σταύρος Ζαφειρίου που θα συντονίσει και τη βραδιά ανάγνωσης, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά και Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

«Γωνιές Ελύτη» στο δίκτυο βιβλιοθηκών Θεσσαλονίκης...
Μια ξεχωριστή γωνιά για τον Ελύτη θα δημιουργήσουν οι 9 βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες, αφίσες με στίχους του ποιητή θα σηματοδοτούν τον χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μια επιλογή από μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη (σε επιλογή Ιουλίτας Ηλιοπούλου) [ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Α ΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου