Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικό βιβλίο: ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΚΙ (The Holly-Tree Inn)

"Το Πανδοχείο του Γκι" του Κάρολου Ντίκενς / Charles Dickens
Μετάφραση και ηλεκτρονική έκδοση Ειρήνης Βούλγαρη 
[κατέβασέτο]

Πρόλογος (από την Ειρήνη Βούλγαρη)
«Το Πανδοχείο του Γκι» (1855) είναι ένα μικρό έργο της ώριμης συγγραφικής περιόδου του Ντίκενς το οποίο ανήκει στον πρώτο κύκλο των Χριστουγεννιάτικων διηγημάτων του, που έγραψε μεταξύ του 1852 και του 1858
O Nτίκενς εξέδιδε το εβδομαδιαίο περιοδικό “Ηοusehold Words” στο οποίο δημοσίευε σε συνέχειες ορισμένα έργα του αλλά και συνεργασίες συγχρόνων του πεζογράφων. Το διέθετε δε σε ευτελή τιμή γιατί ήθελε να είναι προσιτό κι από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα ώστε να ασκεί ευρύτερα τον ηθικοπλαστικό του ρόλο. Σε αυτό πρωτοεμφανίστηκε και το “Πανδοχείο του Γκι”.
Ο Ντίκενς έγραψε την ιστορία αυτή πιθανόν κατά το διάστημα που βρισκόταν στο Παρίσι κι ίσως μετά από μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση του κόσμου των γραμμάτων και των τεχνών προς τιμήν του κατά τη διάρκεια της οποίας διάβασε ο ίδιος το πασίγνωστο έργο του “Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” πλημμυρίζοντας το πολυπληθές ακροατήριό του με πρωτόγνωρη συγκίνηση. Φαίνεται ότι τη δημοσίευσε στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του “Ηοusehold Words” που κυκλοφόρησε με ημερομηνία 15 Δεκέμβρη 1855 με τίτλο “The Holly Tree Inn” στο οποίο ο Dickens δημοσίευσε την ιστορία που μετέφρασα και τα υπόλοιπα διηγήματα ο Collins. Σε εκείνη τη πρώτη δημοσίευση το μυθιστόρημα αυτό ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες: “The Guest”, “The Boots”, και “Τhe Bill”. Σε μεταγενέστερη έκδοση ο συγγραφέας άλλαξε τους τίτλους σε: “First Branch:Myself”, “Second Branch:The Boots” και “Third Branch:The Bill”.
Είναι ένα χαριτωμένο ψυχογραφικό έργο στο οποίο παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, τον Τσάρλυ, να μας αποκαλύπτει σε πολύ προσωπικό, εξομολογητικό τόνο το μεγάλο του ελάττωμα, την συστολή του, και τις κωμικοτραγικές περιπέτειες στις οποίες τον οδήγησε. Παρακολουθούμε τις προσπάθειές του να ξεπεράσει την αναπάντεχη ερωτική του απογοήτευση και το αίσθημα της προδοσίας από τον πιο στενό του φίλο, μεταναστεύοντας στην Αμερική, κι επιστρατεύοντας τις αναμνήσεις του για να διασκεδάσει τις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς του, όταν, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του προς το λιμάνι, αποκλείσθηκε από τα χιόνια για μια εβδομάδα στο Πανδοχείο του Γκι, τις μέρες των Χριστουγέννων.
Όπως και στα περισσότερα έργα του Ντίκενς, έτσι και στο συγκεκριμένο, είναι εμφανές το αυτοβιογραφικό στοιχείο. …
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου