Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας του Γιώργου Κουμεντάκη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο χαρισματικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, με το νέο του έργο προσκαλεί παιδιά και μεγάλους σε μια ιδιότυπη μουσική αφήγηση ενός παραμυθιού.

Βασισμένο στο παραμύθι «Μια Αρκούδα» του John Berger, το νέο έργο του αγαπημένου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ένα φαντασιακό κόσμο, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα παραμύθια και οι μύθοι είναι μια διαχρονική αγάπη του Γιώργου Κουμεντάκη. Είναι πολλά τα έργα του που βρίσκονται σε διάλογο με τα παραμύθια και τους μύθους, είτε μέσα από την οικονομία μιας παράστασης, είτε μέσα από ολοκληρωμένα-αυτόνομα μουσικά έργα. Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ (1996) συνομίλησαν με τον κόσμο των κλασικών παραμυθιών μέσα από μια παράσταση που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας είναι μια παράσταση που αντλεί το υλικό της από τον κόσμο της λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα της διηγηματογραφίας που αφηγείται «ένα παραμύθι», θέτοντας πολλά δεδομένα που απελευθερώνουν νέες δυνατότητες διαλόγου για την παρατήρηση του κόσμου και την κατανόηση του εαυτού και του άλλου.

Το εκ πρώτης όψεως αντιφατικό, αθόρυβο πάτημα ενός… θηρίου ιχνηλατεί έναν κόσμο αντιθέσεων, αντιφάσεων, διαφοράς αλλά και ενότητας, προσδοκώντας να φωτίσει κάποιες «άλλες» πλευρές του κόσμου που μας περιβάλλει, μέσα από μια διαρκή συνομιλία με τη μουσική, το λόγο και την εικόνα.

Μακριά από κάθε πνεύμα διδακτισμού, και μέσω της δια-δραστικής εξέλιξης της παράστασης, τα παιδιά ως θεατές και ως συμμέτοχοι διατυπώνουν, αν όχι απαντήσεις, νέα και δημιουργικά ερωτήματα για τους άλλους και τους εαυτούς τους.

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Γ΄ Δημοτικού μέχρι και Α΄ Γυμνασίου

Βασισμένο στο παραμύθι Μια Αρκούδα του John Berger
Μετάφραση: Γιάννης Βαλούρδος
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Σύνθεση ήχων: Coti K.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Βίντεο εγκατάσταση, σκηνικά και κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης

Ηθοποιός: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σύνθεση τραγουδιών, ερμηνεία και performance: Etten
Δραματουργία, επιμέλεια και διασκευή κειμένων: Γεωργία Αλεβιζάκη
Παιδαγωγική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Μουσικοί:
Κωνσταντίνος Ράπτης: bajan
Διονύσης Ρούσσος: σαξόφωνο
Γεράσιμος Τσαγκαράκης: κρουστά

Info
Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα (Μικρή σκηνή)
Ημερομηνία: 7 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2012. ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Απογευματινές παραστάσεις για το κοινό (Σάββατα): 7, 14, 21, 28 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 18:00 . Πρωινές παραστάσεις για το κοινό (Κυριακές): 8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου & 5 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 11:00
Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 € - ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Πρωινές παραστάσεις για σχολικές ομάδες: Τετάρτη έως Παρασκευή, από 11 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2012, 10:00-11:30 Κόστος συμμετοχής: 8 € ανά μαθητή
Πληροφορίες Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Πηγή: culturenow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου