Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τελειώνει το… σκασιαρχείο του Μαΐου στα σχολεία

Της Χαράς Καλημέρη

Το απαράδεκτο φαινόμενο να «ερημώνουν» τα σχολεία από μαθητές μετά το Πάσχα, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, πλέον από την τρέχουσα σχολική χρονιά τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου και όχι γύρω στις 10 του ίδιου μήνα, όπως συνέβαινε έως τώρα. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ικανοποιεί και ένα πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, η οποία διαμαρτυρόταν για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, λόγω της εσπευσμένης ολοκλήρωσης των μαθημάτων προκειμένου τα σχολεία να μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει να σπάσει φέτος την… παράδοση της πρόωρης λήξης των μαθημάτων σε λύκεια και γυμνάσια, προχωρώντας σε επιμήκυνση του σχολικού έτους. Έτσι, ενώ πέρυσι τα μαθήματα έληξαν στις 10 Μαΐου, φέτος αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Μαΐου για τα γυμνάσια και γύρω στις 18 Μαΐου στα λύκεια προκειμένου να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, το υπουργείο προτίθεται να ανακοινώσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων το αμέσως προσεχές διάστημα -κι όχι τον Απρίλιο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- προκειμένου να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι οι μαθητές. «Κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα οι τάξεις αδειάζουν από μαθητές και τα σχολεία ‘διαλύονται’. Φέτος, προχωράμε σε καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιμηκυνθεί το σχολικό έτος μέχρι το τέλος Μαΐου και οι μαθητές να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους πριν μπει ο Ιούλιος», τονίζουν στην «ΗτΣ» πηγές από το υπουργείο Παιδείας.

Κύμα φυγής
Η επιμήκυνση του σχολικού έτους κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής των μαθητών από το σχολείο όταν… μπαίνει η άνοιξη. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη Γ’ τάξη Λυκείου όπου, με άλλοθι την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι μαθητές «εξαφανίζονται» από τα σχολεία και γεμίζουν τα φροντιστήρια. «Συνένοχοι» στο σκασιαρχείο είναι οι γονείς τους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μεριμνούν ώστε να βγάλουν «μαϊμού» πιστοποιητικά υγείας για να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους.

Βέβαια, με την ολοκλήρωση των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου θα διευκολυνθεί ταυτόχρονα και η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται κάθε χρόνο λόγω των καταλήψεων. Ήδη, η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να δοθεί παράταση του σχολικού έτους, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου να γίνονται αναπληρώσεις μαθημάτων τα Σάββατα.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στα ΑΕΙ, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή τους για πρώτη φορά φέτος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία, π.χ. ο τελευταίος εισακτέος στη Φιλολογία Αθήνας είχε 1.885 μόρια όταν αντίστοιχα ο τελευταίος από τη γενική σειρά είχε 17.261 μόρια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται τρεις αλλαγές στο σύστημα. Ειδικότερα, εξετάζεται: α) να υπάρξει σύνδεση του βαθμού του τελευταίου εισακτέου σε κάθε σχολή από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων με το βαθμό του τελευταίου εισακτέου στην ίδια σχολή από τη γενική σειρά υποψηφίων, β) να αποσυνδεθεί ο τόπος κατοικίας των τριτέκνων, πολυτέκνων από την έδρα της σχολής και γ) να υπάρξει πρόβλεψη για τα δίδυμα αδέλφια (κάτι που δεν προβλέπεται σήμερα) και να δοθεί η δυνατότητα να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.

Πανελλαδικές
«Μποναμάς», οι αλλαγές στο εξεταστικό

Πανελλαδικές εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα και σε ύλη η οποία θα είναι ευρεία, κι όχι αυστηρά προσδιορισμένη σε σελίδες. Αυτός είναι ο «μποναμάς» του υπουργείου Παιδείας στους μαθητές οι οποίοι φέτος φοιτούν στην Α΄ Λυκείου και θα είναι οι πρώτοι που θα υποβληθούν στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2013-14.

Ο διάλογος για το νέο εξεταστικό θα ξεκινήσει άμεσα και έως την αρχή του νέου έτους, ενώ στόχος είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Η πρόταση η οποία θα δοθεί προς διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας θα αφορά μόνο στις βασικές αρχές του νέου συστήματος που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:

1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

2. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα (αντί των έξι) μαθήματα. Τα τρία εξ αυτών θα είναι τα μαθήματα στα οποία οι τελειόφοιτοι θα επιλέξουν να εστιάσουν στη Γ΄ Λυκείου, ενώ το τέταρτο θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα – Εκθεση.

3. Η ύλη στις εξετάσεις θα είναι ευρεία και όχι αυστηρά προσδιορισμένη σε σελίδες βιβλίου. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αποστήθιση και ν΄ αναπτυχθεί η κριτική σκέψη των μαθητών.

4. Τα θέματα θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας και θα επιλέγονται από Τράπεζα Θεμάτων. Το ίδιο θα ισχύει, εκτός από τις πανελλαδικές, και για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

5. «Ρυθμιστές» στην επιλογή των φοιτητών θα είναι τα ΑΕΙ. Θα καθορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας κάθε εξεταζόμενου μαθήματος, ενώ υπάρχουν σκέψεις να θεσπίζουν ένα κατώτατο «πλαφόν» βαθμολογίας.

Στο πλαίσιο του διαλόγου θα αποσαφηνιστούν άλλες βασικές παράμετροι του νέου συστήματος -όπως για παράδειγμα εάν θα συνυπολογίζονται για την εισαγωγή οι επιδόσεις των μαθητών στη Β΄ Λυκείου ή εάν τα ΑΕΙ θα έχουν λόγο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων τους- καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες, αν για παράδειγμα θα γίνονται διπλές εξετάσεις την ίδια ημέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
  • Μειώνονται σε 4 αντί 6 τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Η ύλη θα είναι ευρεία κι όχι προσδιορισμένη σε σελίδες.
  • Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τις «βαρύτητες» των μαθημάτων.
  • Τα θέματα για τις πανελλαδικές και τις απολυτήριες εξετάσεις θα επιλέγονται από Τράπεζα Θεμάτων.
  • Η ευθύνη για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων παραμένει στο υπουργείο Παιδείας.

Το ημερολόγιο των αλλαγών στα σχολεία

Στο τέλος Μαΐου και όχι περί τις 10 του ίδιου μήνα, όπως συνέβαινε έως τώρα, θα λήξει φέτος το σχολικό έτος στα γυμνάσια.

Μέχρι τις 18 Μαΐου παίρνουν παράταση τα μαθήματα στα λύκεια προκειμένου να ακολουθήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Έως το τέλος του χρόνου, κι όχι τον Απρίλιο, θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αρχή της νέας χρονιάς, θα αρχίσει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ – inital.gr via kathigitis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου