Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Χάρι Πότερ online

Ο Χάρι Πότερ ζει και βασιλεύει. Μετά την ολοκλήρωση των επτά βιβλίων και των οκτώ ταινιών (η τελευταία στις αίθουσες, 14 Ιουλίου) ο νέος τόπος ζωής του μάγου θα είναι η ιστοσελίδα pottermore.com, που εδώ και καιρό δημιούργησε η Τζόαν Ρόουλινγκ, φροντίζοντας να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό της.

Χθες, επιτέλους άνοιξε. Ολοι περίμεναν να πάει το ρολόι δύο (ώρα Ελλάδας) για να δούνε το βίντεο όπου αποκαλύπτει τι μέλλει γενέσθαι. Μία ώρα αργότερα η ιστοσελίδα είχε «κολλήσει». Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο «Βικτόρια και Αλμπερτ» του Λονδίνου.

Δεν πρόκειται να γράψει άλλο βιβλίο. Το pottermore προαναγγέλλεται από τη συγγραφέα ως «μια συναρπαστική online εμπειρία ανάγνωσης των βιβλίων του Χάρι Πότερ». Για ένα εκατομμύριο τυχερούς, από τις 31 Ιουλίου -ημέρα γενεθλίων του Χάρι- και για τους υπόλοιπους από τον Οκτώβριο, η Ρόουλινγκ θα μοιραστεί δωρεάν πληροφορίες που κρατούσε για χρόνια μυστικές.

Ο «Γκάρντιαν» αναφέρει πως οι πληροφορίες αυτές φτάνουν τις 18.000 λέξεις και περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως, την αγάπη της υποδιεύθυντριας της σχολής Χόγκαρτ για έναν μαγκλ, πώς γνωρίστηκαν οι Ντάρσλι, μυστικά για τα μαγικά ραβδιά κ.τλ.

Ακόμα, η Ρόουλινγκ δηλώνει πως το κλειδί αυτού του σάιτ θα είναι η διάδραση. Κατά τα λεγόμενά της, οι αναγνώστες θα συνεργάζονται μαζί της για να φτιάξουν από κοινού την ιστορία. Ηδη μια ματιά στην ιστοσελίδα προκαλεί εντύπωση. Οση ώρα μιλάει η Ρόουλινγκ, ξεκολλάνε κομμάτια από τις σελίδες των βιβλίων και παίρνουν μορφή. Μια κουκουβάγια, ένα δέντρο, ένα σπίτι, μαγικά καπέλα, τα γυαλιά του Χάρι και αράχνες ξεπετάγονται με μια τεχνική που θυμίζει τη σχολική μας χειροτεχνία.

Το τι είδους διάδραση βέβαια έχει η Ρόουλινγκ στο μυαλό της, κανείς δεν ξέρει. Οι αναγνωστικές περιπέτειες στην ιστοσελίδα θα ξεκινήσουν με το πρώτο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Ολα θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και σε audiobook.

Οι χρήστες, όσο περνούν τα κεφάλαια, θα «μπαίνουν» μέσα σε σπίτια, θα διαλέγουν το δικό τους μαγικό ραβδί, θα λύνουν μάγια, θα βρίσκονται μέσα στο σχολείο Χόγκαρτ και θα μπορούν να ανεβάζουν τα δικά τους σχέδια για το σύμπαν της μαγείας.

Η Ρόουλινγκ διαφημίζει την κίνησή της ως μια ανταπόδοση στους πιστούς του Χάρι Πότερ και στους φαν που εξακολουθούν να της στέλνουν κάθε βδομάδα εκατοντάδες γράμματα. Το όφελος θα είναι και πάλι τεράστιο. Θα κρατήσει ζωντανή τη βιομηχανία «Χάρι Πότερ» και θα την ανοίξει σε νέους χαριποτεριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου