Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Νέα μέθοδος διάγνωσης αυτισμού παιδιών από το πρώτο έτος

Αισιόδοξο το μήνυμα από τους ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου «Weizmann», οι οποίοι υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος διάγνωσης του αυτισμού, από τον πρώτο χρόνο κιόλας της ζωής ενός παιδιού. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τα άλλα συνομήλικα παιδιά και η δεξιά με την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους δεν είναι και τόσο συγχρονισμένη. Για αυτόν το λόγο αυτό καθίσταται δύσκολη η επικοινωνία των παιδιών αυτών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ilan Dinstein, δήλωσε ότι «σε ένα φυσιολογικό εγκέφαλο, οι νευρώνες που ανήκουν σε ένα σύστημα με μια συγκεκριμένη λειτουργία, είναι υπεύθυνοι για την όραση ή την ομιλία, πάντα λειτουργούν με συγχρονισμό, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι στους περισσότερους εγκεφάλους των νηπίων με αυτισμό, αυτός ο συγχρονισμός είναι προβληματικός. Για να μιλάει το παιδί κανονικά, πρέπει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του, οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου του να είναι συγχρονισμένες».

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Neuron, μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα μέθοδο για τη διάγνωση του αυτισμού από την ηλικία του ενός χρόνου. Όμως ακόμα είναι άγνωστη η ακριβής αιτία του αυτισμού και πολλοί ειδικοί θεωρούν πως προέρχεται από την ανάπτυξη των ανώμαλων νευρωνικά δικτύων με ακανόνιστη συνδεσιμότητα.

«Πολλές φορές η διάγνωση είναι λανθασμένη και μπορεί ένα παιδί που θεωρείται αυτιστικό, μετά από λίγα χρόνια να αποδειχθεί το αντίθετο. Άρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διάγνωσης από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος», συμπλήρωσε η Dinstein.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου