Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προσβασιμότητα των δημοσίων χώρων & κτιρίων

Ο κ. Ράλλης Τσιουλάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ, μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Προσβασιμότητα δημοσίων χώρων και κτιρίων: από τη θεωρία στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΗΕLEXPO A.E. «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, στόχοι της ημερίδας ήταν ο προσδιορισμός του ρόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην προώθηση της προσβασιμότητας των δημόσιων χώρων και του «Σχεδιασμού για Όλους», η εξέταση της επάρκειας των υφιστάμενων διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου των μελετών και των κατασκευών δημοσίων έργων ως προς την εφαρμογή των προδιαγραφών προσβασιμότητας και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η εξέταση της δυνατότητας συγκρότησης ενός τεχνικού δικτύου προσβασιμότητας με μέλη μηχανικούς της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία ασχολούνται με θέματα προσβασιμότητας κλπ.
Ο κ. Ράλλης στην ομιλία του τόνισε: «Η ελευθερία των επιλογών στη σύγχρονη φιλοσοφία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζεται άμεσα με την έννοια του ελεύθερου υποκειμένου και κατά συνέπεια τη θεμελιώδη έννοια της σύγχρονης κοινωνίας, αυτή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί την αρχή που επηρεάζει όλες τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των μελών της ανθρώπινης φυλής. Η έννοια της αξιοπρέπειας του ανθρώπου οδήγησε στην αρχή ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά, αρχή που έγινε η βάση της διεθνούς δράσης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων, οι οποίες παραβιάζουν ή περιορίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η πρόσβαση όμως στα παραπάνω κοινωνικά δικαιώματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, να αξιοποιήσουν το δομημένο περιβάλλον, τους δημόσιους χώρους ή τα μέσα μεταφοράς. Πώς μπορεί ένα άτομο να είναι πλήρες μέλος της κοινωνίας, όταν δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, εγκαταστάσεις αναψυχής, άθλησης, εκπαίδευσης και εργασίας και γενικά τόπους όπου οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα;

Γι´ αυτό οι νεότερες αντιλήψεις αναγνωρίζουν την αναπηρία ως μια εξελισσόμενη έννοια που προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων, των περιβαλλοντικών εμποδίων και των εμποδίων συμπεριφοράς που παρεμποδίζουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους πολίτες. Με βάση την παραπάνω προσέγγιση αυτό που καθορίζει την δυνατότητα κίνησης και αυτονομίας και συνεπώς τη δυνατότητα συμμετοχής του ατόμου δεν είναι η αναπηρία, αλλά ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και κατ´ επέκταση η σύγχρονη οργάνωση της κοινωνίας».

Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου