Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα άπαντα για τον Ελύτη

Διεθνές συνέδριο, έκθεση ζωγραφικής, νέες εκδόσεις, ημερίδα, συζητήσεις, μια νέα ιστοσελίδα αλλά και τα θυρανοίξια μιας μικρής εκκλησίας στη Σίκινο περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή. 

Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. 
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί (21 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου) διεθνές συνέδριο με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα». 

Οι συμμετοχές πολλές: Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαµπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ∆ημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πάολα Μαρία Μινούτσι, Ντέιβιντ Κόνολι, Τζέφρι Κάρσον, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Αρης Μπερλής, ∆ημήτρης Νανόπουλος, Κική ∆ημουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Τζαβάρας. 

Στις 2 και 3 Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν, πάντα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα πρόγραμμα ποίησης και μουσικής που περιλαμβάνει μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού για δύο τραγουδιστές (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα), πιάνο (Θανάσης Αποστολόπουλος) και τρίο εγχόρδων, και με παράλληλη απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 

«Επειδή η μελοποίηση του “Αξιον Εστί” από τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν κορυφαίο έργο, κι επειδή υπάρχουν και άλλα τραγούδια που γράφτηκαν πάνω στην ποίησή του, πολλοί νομίζουν ότι ο Ελύτης είναι εύκολα μελοποιήσιμος», λέει ο Γιώργος Κουρουπός. «Πρόκειται για παρανόηση. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι πολύ δύσκολο να μελοποιηθεί, όχι μόνο γιατί είναι σε ελεύθερο στίχο, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλαπλά νοήματα και πολυεπίπεδες συνδέσεις ανάμεσα στους στίχους». 

Τέσσερις εκδόσεις και μια μεγάλη έκθεση ανακοίνωσε εξάλλου η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επιμελήτρια του έργου του νομπελίστα ποιητή. «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης ζωγραφικής που θα παρουσιάσει το Ιδρυμα Θεοχαράκη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη, τουλάχιστον στην Αθήνα. «Το σύνολο των έργων του Ελύτη θα εκτεθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του ιδρύματος», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του, Βασίλης Θεοχαράκης. 

Στις νέες εκδόσεις περιλαµβάνονται: ένα λεύκωμα - σύνοψη της σκέψης και αισθητικής του Ελύτη με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνος» (εκδ. Ικαρος, έρευνα, επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου). Το βιβλίο αναλύει τη σχέση του ποιητή με τη γενιά του ‘30 και με κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του (κυβισμός, υπερρεαλισμός), ενώ περιλαμβάνει χρονολόγιο 80 σελίδων, αποσπάσµατα κριτικών, φωτογραφικό και εικαστικό υλικό. Επίσης, από τον Ικαρο θα εκδοθούν τα πρακτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο «Sapienza» της Ρώμης το 2006, βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη στα ιταλικά με τη φροντίδα της πανεπιστημιακού Πάολα Μινούτσι. 

∆ύο ακόμα εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν από τις εκδόσεις Υψιλον: Η μία λέγεται «Συν τοις άλλοις» και περιέχει 37 σημαντικές συνεντεύξεις του Ελύτη από το 1942 μέχρι το 1992. Η δεύτερη λέγεται «Με το λύχνο του άστρου» και είναι μικρή ανθολογία ποιημάτων και μελοποιήσεων. «∆ιπλή χαρά» τη χαρακτηρίζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου καθώς περιλαμβάνει και CD με μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, βασισμένων στον λόγο του Ελύτη. 

Το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια μιας μικρής εκκλησίας στη Σίκινο – τη σχεδίασε ο Αλέξανδρος Σαμαράς – αφιέρωμα του ίδιου του Οδυσσέα Ελύτη (είχε μιλήσει γι’ αυτό στην Ιουλίτα και την αδελφή της) στην Παναγία την Παντοχαρά.

Και στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων για τον Οδυσσέα Ελύτη ανακοίνωσε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, στίχοι του ποιητή θα αναρτηθούν στα Μέσα Μεταφοράς, αναγνώσεις και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε βιβλιοπωλεία. Στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα οργανωθεί, στις 7 Μαΐου, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση», ενώ θα υπάρχει και ειδικό περίπτερο με υλικό για τη ζωή και το έργο του. Τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολι» θα οργανωθεί ημερίδα για τον Ελύτη με ποιητές από τις νεώτερες γενιές, ενώ θα υπάρχει και Κινητή Εκθεση με 16 ταμπλό, εξώφυλλα, φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό. Το ΕΚΕΒΙ θα στηρίξει επίσης εκδηλώσεις για τον Ελύτη στο εξωτερικό.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου