Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα βρέφη από 18 μηνών μπορούν να μετρούν

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα 18μηνα βρέφη κατανοούν τους βασικούς κανόνες της αριθμητικής, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρακολούθησαν βρέφη της συγκεκριμένης ηλικίας και είδαν ότι τα μικρά επιλέγουν να βλέπουν βίντεο όπου γίνεται σωστή αρίθμηση παρά άλλα όπου δεν ακολουθούνται οι κανόνες της πρόσθεσης. 
Παρ΄ ότι ως σήμερα πιστεύαμε πως τα παιδιά κατακτούν τους κύριους κανόνες της αριθμητικής στην ηλικία των περίπου τεσσάρων ετών, η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Ρroceedings of the Royal Society Β» δείχνει ότι οι βασικές αρχές γίνονται «κτήμα» των παιδιών από τη βρεφική ακόμη ηλικία. 

Οπως εξήγησε η επικεφαλής της νέας μελέτης καθηγήτρια Βιρτζίνια Σλότερ, «τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος αρχίζει να μαθαίνει να μετρά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε». Στο πλαίσιο της μελέτης διεξήχθη μια σειρά πειράματα στα οποία 36 βρέφη ηλικίας 15 και 18 μηνών έβλεπαν βίντεο όπου απεικονίζονταν έξι ψάρια. Σε ορισμένα βίντεο κάποιος μετρούσε σωστά τα ψάρια, ενώ σε άλλα δεν γινόταν σωστή μέτρησή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα 18μηνα βρέφη, όχι όμως και τα 15μηνα, προτιμούσαν να βλέπουν τα βίντεο στα οποία γινόταν σωστή αρίθμηση. 

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου