Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Προληπτικά μέτρα στα σχολεία για τη γρίπη

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας για το ενδεχόμενο νέας εξάπλωσης του ιού της γρίπης στα σχολεία. Χθες έγινε ευρεία σύσκεψη για το θέμα στο κτίριο του Αμαρουσίου, με την συμμετοχή και του υπουργού Υγείας κ. Α.Λοβέρδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Μιχάλη Κοντογιάννης, αλλά και επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛ-ΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει στα σχολεία τις επόμενες 4 εβδομάδες, οπότε και αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, η απάντηση των επιστημόνων προς τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας ήταν καθησυχαστική: «Δεν κρίνεται σκόπιμο, στη παρούσα φάση, να γίνει στα σχολεία επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών, ούτε να κλείσουν οι σχολικές μονάδες σε περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα της γρίπης Η1Ν1».

Η κατάσταση θα συνεχίσει, ωστόσο, να αξιολογείται καθημερινά και αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να στείλει τις επόμενες ημέρες νέα εγκύκλιο στα σχολεία όλης της χώρας με πιο αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της νέας γρίπης.

Ήδη στα σχολεία έχει διαβιβαστεί εγκύκλιος, που έδινε σε καθηγητές και μαθητές, επτά βασικές προληπτικές οδηγίες:

- Αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

- Αποφυγή της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Συχνό πλύσιμο των χεριών.

- Κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης σε βήχα ή φτέρνισμα.

- Συχνός αερισμός των αιθουσών.

- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ειδοποιούνται άμεσα οι κηδεμόνες τους για να τους παραλάβουν από το σχολείο.

- Όταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός ασθενεί με υψηλό πυρετό πρέπει να παραμένει στο σπίτι.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου