Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Οι μεγαλύτερες μητέρες γεννούν πιο μεγαλόσωμα μωρά

Οι μεγαλύτερες γυναίκες τείνουν να γεννούν πιο μεγαλόσωμα παιδιά, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων από το Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναφέρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της μητέρας και το βάρος του νεογνού, καθώς και στις επιπτώσεις για την υγεία του μωρού όταν αυτό γεννιέται πολύ μικρόσωμο ή πολύ μεγαλόσωμο.
Τα έμβρυα που αναπτύσσονται πιο αργά από το αναμενόμενο έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, μεταξύ των οποίων διαβήτης και καρδιοπάθειες, στην ενήλικη ζωή τους. Τα ιδιαίτερα μεγαλόσωμα νεογνά, από την άλλη, έχουν περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Obstetrics and Gynecology, εξετάζει τη συσχέτιση του μεγέθους των νεογνών με την ηλικία της μητέρας, καθώς στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες κάνουν παιδιά σε ολοένα μεγαλύτερη ηλικία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 8568 Ολλανδές που έκαναν παιδί τα έτη 2002-2006. Όπως διαπίστωσαν, τα νεογνά είχαν μέσο βάρος 3,7 κιλά. Έτσι, ο ερευνητές χαρακτήρισαν «μικρόσωμα» τα μωρά με βάρος κάτω των 2,5 κιλών και «μεγαλόσωμα» τα μωρά με βάρος άνω των 4,5 κιλών. Στο δείγμα που εξετάστηκε, 20 μωρά γεννήθηκαν μικρόσωμα και 20 μεγαλόσωμα συνολικά.

Σε σύγκριση με τις μητέρες ηλικίας 30-35 ετών, οι μητέρες κάτω των 25 ετών παρατηρήθηκε ότι γεννούσαν πιο μικρόσωμα μωρά. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μητέρες έτειναν να γεννούν πιο μεγάλα μωρά.

Για τις νεαρότερες μητέρες, εξηγούν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι γεννούν μικρότερα παιδιά αποδόθηκε κυρίως σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, οι προηγούμενες γέννες που έχουν κάνει, καθώς και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή).

Πηγή: Reuters via Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου