Τα περισσότερα παιδιά από την ηλικία των δύο ετών έως και τα τέσσερα περνούν από τη φάση που δαγκώνουν. Και δεν εννοούμε ότι δαγκώνουν παιχνίδια και ρούχα, αλλά και όποιος βρουν μπροστά τους. Από το αδελφάκι τους , τα άλλα παιδάκια στον παιδικό σταθμό ή στην παιδική χαρά ακόμη και εσάς.
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδάκια σταματούν μόνα τους την κακή συνήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και εσείς να το κάνετε να καταλάβει ότι το να δαγκώνουμε τους άλλους είναι κακό και δεν πρέπει να το κάνουμε.
Βασική προϋπόθεση για το πετύχουμε είναι να διατηρήσουμε σταθερή τη στάση μας και να επιμείνουμε στους κανόνες που θα θέσουμε στο παιδί. Δηλαδή δεν αρκεί να το μαλώνουμε μόνο όταν δαγκώνει άλλα παιδάκια, και να αδιαφορούμε όταν δαγκώνει τους γονείς του ή τη γιαγιά του.
Αντιδράστε άμεσα ώστε το παιδί να συνδέσει τις συνέπειες με το δάγκωμα. Αν το παιδί σας δαγκώσει κάποιο άλλο εξαιτίας ενός παιχνιδιού, πάρτε του το παιχνίδι και μην του το ξαναδώσετε για αρκετή ώρα. Αν δαγκώσει εσάς γιατί δεν του δίνετε αυτό που θέλει, π.χ. καραμέλα, κάντε σαφές ότι δεν θα ξαναδεί καραμέλα αν δεν σταματήσει να δαγκώνει.
Αν το παιδί παίζοντας με άλλα παιδάκια δαγκώσει κάποιον, πάρτε το από την παρέα του και μιλήστε του αμέσως. Πείτε του με σαφήνεια ότι αν δεν ζητήσει συγνώμη ή αν ξαναδαγκώσει θα φύγετε. Και αν το ξανακάνει, πραγματικά πάρτε το και φύγετε ώστε να καταλάβει ότι αυτή είναι η συνέπεια της κακής του συμπεριφοράς.
Επιμείνετε στη στάση σας και θυμηθείτε: Η βία φέρνει βία. Άρα σε καμία περίπτωση όσο και αν είναι αυθόρμητο δεν πρέπει να δαγκώσετε και εσείς το παιδί σας αν σας δαγκώσει.
Πηγή: madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου