Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δέκα χρόνια γεμάτα παιδικά χαμόγελα!

Μάνα και κόρη εκπέμπουν ηρεμία. Η Λίτσα (δεξιά) και η Χριστίνα Μπήτιου ασχολούνται με το κουκλοθέατρο χρόνια κι έχουν κάνει πολλούς λιλιπούτειους φίλους του είδους να χαίρονται μέσα από τις παραστάσεις τους στη ΧΑΝΘ. Φαίνεται ότι τα παιδιά το ξεπληρώνουν χαρίζοντάς τους απλόχερα την καλή ενέργειά τους.
Οι δύο γυναίκες έχουν μετατρέψει το σπίτι τους “σε θέατρο”, όπως λέει χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη, η Λίτσα Μπήτιου. Η ίδια ως υπάλληλος της ΧΑΝΘ ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια να κατασκευάζει κούκλες. Αργότερα, έδειξε ενδιαφέρον για τις κούκλες αυτές και η κόρη της, η Χριστίνα, χορεύτρια κλασικού μπαλέτου. Όταν ένας φίλος βλέποντας το πάθος τους τις παρότρυνε να εμψυχώσουν τις δημιουργίες τους, τότε οι δυο τους βρέθηκαν μπροστά στο μεγαλείο του κουκλοθέατρου. “Αρχίσαμε να ζωντανεύουμε τις κούκλες με μικρά θεατρικά έργα και διαπιστώναμε ότι άρεσαν στον κόσμο”, επισημαίνει η Λίτσα Μπήτιου.
Δεν ήταν δύσκολο για εκείνες να εντάξουν την προσπάθειά τους στο δυναμικό της ΧΑΝΘ εγκαινιάζοντας μια νέα σκηνή για τον οργανισμό. Έτσι, σήμερα το Κουκλοθέατρο της ΧΑΝΘ έφτασε να μετρά δέκα χρόνια πορείας και πάνω από 4.000 παιδιά που έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις του όλο αυτό το διάστημα. Φροντίζοντας τη διασκευή των παραμυθιών και δανείζοντας στις κούκλες τη φωνή της η Λίτσα και έχοντας την επιμέλεια της κίνησης λόγω των σπουδών της η Χριστίνα έχουν φροντίσει να κατανείμουν την εργασία τους ισομερώς χαρίζοντας στα παιδικά πρόσωπα κατά καιρούς πολλά χαμόγελα. 

Από κάμπια σε γοργόφτερη πεταλούδα
Τα έργα που παρουσιάζουν ωστόσο δεν είναι μόνο κωμωδίες που προκαλούν το γέλιο, αλλά και ιστορίες που έχουν σκοπό να προβληματίσουν το μικρό παιδί. Μια τέτοια είναι και η παράσταση “Ο Κοντορεβιθούλης και ο γίγαντας”, που η Λίτσα και η Χριστίνα Μπήτιου παρουσιάζουν αυτό το διάστημα. Σ’ αυτή θεριά, καπλάνια, ερπετά φράζουν τον δρόμο και καραδοκούν τον γνωστό μας ήρωα, που προσπαθεί να φτάσει τον ακατανίκητο γίγαντα με την πέτρινη καρδιά. “Η παράσταση έχει σχέση με την κρίσιμη περίοδο που το παιδί μεταμορφώνεται σε έφηβο με στόχο να εκπληρώσει κάποιο χρέος. Έχει να κάνει με την εκόλαψη από κάμπια σε γοργόφτερη πεταλούδα που κυριολεκτικά προσεγγίζει τα όρια του θαύματος. Τα εμπόδια που συναντά ο Κοντορεβιθούλης είναι οι δυσκολίες της ζωής, που καταφέρνει κανείς να ξεπερνά. Κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι η δύναμη δεν πρέπει να μας καθοδηγεί και πως στις μάχες νικά η δικαιοσύνη”, προσθέτει η κ. Μπήτιου. 
Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ένα έργο για τη δύναμη της φιλίας με τίτλο “Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα”, το οποίο ξαναπαρουσιάζεται κατόπιν αιτημάτων του κοινού. “Η πιο κακιά μάγισσα του κόσμου αρπάζει την Ελενίτσα που τη βρίσκει γύρω από την πύργο της. Δεν υπολογίζει όμως ότι η μικρή έχει δύο πολύ καλούς φίλους που την προστατεύουν, τον Φασουλή και τον Ρεβίθη. Εκείνοι όταν το μαθαίνουν αποφασίζουν να τη σώσουν. Αυτό είναι που παίζει κυρίως ρόλο στο έργο δεν είναι αν το καταφέρνουν, αλλά η απόφασή τους, που αναδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και την αυταπάρνηση”. 

Μέγαρο ΧΑΝΘ, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και τις καθημερινές για τα σχολεία. Εισιτήρια: 6 ευρώ μεμονωμένα, 5 ευρώ για τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου