Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εμβολιασμοί κατά της... άγνοιας

Πώς μπορούν τα αλλεργικά παιδιά να εμβολιαστούν χωρίς να κινδυνεύσουν; Πότε πρέπει να αποφεύγεται ο εμβολιασμός των εγκύων ή των μητέρων που θηλάζουν; Υπό ποιες συνθήκες πρέπει να εμβολιάζονται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα; Σε ποιες περιπτώσεις προβλήματα υγείας πρέπει να «μπλοκάρουν» τον εμβολιασμό;

Εγκυρες απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες, κυρίως σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, θα δίνει στο εξής το Ιατρείο Εμβολιασμών του Nοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Την ώρα που τα εμβόλια, αν και σύμμαχοι υγείας, μπορεί να προκαλούν παρενέργειες και προβληματισμό σε γιατρούς, γονείς και υποψήφιους για εμβολιασμό, οι έμπειροι λοιμωξιολόγοι και παιδίατροι του ιατρείου θα απαντούν σε κάθε απορία των πολιτών και των γιατρών. «Το εξειδικευμένο ιατρείο έχει σκοπό να συμβουλεύει και να δίνει λύσεις σε ό,τι πρόβλημα αφορά τα εμβόλια. Θέλουμε να γίνονται ασφαλείς εμβολιασμοί ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες αντιδράσεις τόσο σε παιδιά και ενήλικες όσο και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, παιδιά που παίρνουν αντιβίωση, αλλεργικούς, εγκυμονούσες, υγειονομικό προσωπικό κ.λπ. Ηδη, τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες καλούμαστε να δώσουμε διευκρινίσεις για εμβολιασμό, τόσο σε πολίτες όσο και σε συναδέλφους μας γιατρούς. Oλα αυτά τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται πλέον ομαδοποιημένα, στο Ιατρείο Εμβολιασμών», λέει στον «Α» ο Ιωάννης Καβαλιώτης, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Ειδικών Παθήσεων.

Μικροί οι κίνδυνοι
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με εμβολιασμούς είναι εξαιρετικά μικροί σε σύγκριση με τον κίνδυνο που συνδέεται με τις ασθένειες από τις οποίες προφυλάσσουν τα εμβόλια. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι, για να αποβούν σωτήριοι οι εμβολιασμοί, πρέπει να γίνονται υπό προϋποθέσεις και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία του γιατρού. «Τα περισσότερα εμβόλια είναι πλέον εξαιρετικά ασφαλή και οι σοβαρές παρενέργειες σπάνιες. Συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις όπως ο πυρετός, η κακουχία ή ο πόνος, οι οποίες όμως δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία του εμβολιασμένου. Τα πολύ σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται σε ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο εμβολιασμών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ιλαράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ένα εκατομμύριο δόσεις καταγράφεται μια εγκεφαλίτιδα», επισημαίνει ο κ. Καβαλιώτης.

Στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής ήδη αντιμετωπίζονται προβληματικά περιστατικά που παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία ή ιδιώτες γιατρούς και εμβολιάζονται άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα. Το ειδικό ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη, στις 9- 11 το πρωί, χωρίς ραντεβού, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2313/308.719 και 2313/308.780.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου