Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Χριστόφορος Πάτσης: Παλικάρι στο γήπεδο και στη ζωή

Σημασία για τον κ. Χριστόφορο Πάτση δεν είχε η νίκη. Το διαλαλεί το φωτεινό του βλέμμα και το πρόσωπό του που λάμπει όταν μιλάει για τους αγώνες και τις φιλίες που έκανε με συναθλητές του, αλλά και για τα χόμπι του, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα περιοδικά, τις αναλύσεις για την άμυνα και τη διπλωματία. Ο Χριστόφορος όμως δεν παύει να είναι τετράκις χρυσός πρωταθλητής στην άρση βαρών στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Special Οlympics που διεξήχθη στην Πολωνία.

«Οτιδήποτε είχα, ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, το έδωσα. Μόνο αυτό έχει σημασία, η προσπάθεια» λέει χειρονομώντας. «Πήγα, σήκωσα τα κιλά και αυτό ήταν» προσθέτει. Και δεν σήκωσε λίγα. Στις τρεις διαφορετικές κινήσεις που περιλαμβάνει το άθλημα, προσαρμοσμένο στους αθλητές των Special Οlympics, ο Χριστόφορος σήκωσε συνολικά 500 κιλά. «Διακόσια είκοσι στο βαθύ κάθισμα, 200 στην “άρση θανάτου” και πάγκο μόλις 80. Είναι η κακή μου κίνηση, θα μπορούσα και καλύτερα- κοντά στα 90 κιλά».
Παρά το μικρό παράπονο που διακρίνεται στα λόγια του, ο Χριστόφορος πρώτευσε και στις τρεις παραλλαγές του αθλήματος και στο σύνολο. Στο στήθος του κρέμονται τα τέσσερα χρυσά και αναθυμάται τις φωτογραφίες με τον γερμανό συναθλητή του Μίχαελ Εμπερντ και το πλούσιο αρχείο που έχει να ταξινομήσει στον υπολογιστή του. Εξάλλου με τους υπολογιστές ασχολείται συστηματικά, σχεδόν καθημερινά. Η άλλη μεγάλη αδυναμία του είναι ο ειδικός περιοδικός Τύπος για την άμυνα και τη διπλωματία, αλλά και τις τεχνικές μαχών.

«Η χρήση του πεδίου στη Μάχη των Θερμοπυλώνδιδάσκεται ακόμη σε όλες τις στρατιωτικές σχολές» σημειώνει.

Ο Χριστόφορος ξεκουράζεται αυτές τις ημέρες. Σύντομα θα επιστρέψει στις προπονήσεις. Οπως τονίζει ο προπονητής του- και των άλλων 19 παιδιών Special Οlympics της άρσης βαρών- κ. Ανδρέας Κωλέττης, «θα διορθώσουμε τα λάθη και θα δούμε όλοι μαζί τις περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες από την Κρακοβία και τη Βαρσοβία». Εξάλλου η προπόνηση στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ είναι ομαδική, με κυρίαρχα στοιχεία την άμιλλα και την αλληλοβοήθεια. «Η ίδια η μορφή της άρσης βαρών με τις ειδικές παραλλαγές αποτελεί μια σειρά απλών φαινομενικά κινήσεων που βοηθούν τα παιδιά με νοητική υστέρηση στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, η “άρση θανάτου” συνίσταται στο να σηκώσει ο αθλητής το βάρος με τα χέρια του ως τη μέση. Οπως δηλαδή θα κληθεί να σηκώσει μια σακούλα του σουπερμάρκετ στην καθημερινή του ζωή. Πρέπει όμως να έχει τη σταθερότητα, την ισορροπία και τον έλεγχο της κίνησής του στις μεγάλες μυϊκές ομάδες των χεριών, των ποδιών και της μέσης» σημειώνει ο κ. Κωλέττης.

Ο ίδιος προσφέρει εθελοντικά, όπως όλοι οι προπονητές και το προσωπικό υποστήριξης των αθλητών, τις υπηρεσίες του τα τελευταία δύο χρόνια. Απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα την άρση βαρών, η ιδέα των Special Οlympics τον κέρδισε ύστερα από ένα σεμινάριο για τη φιλοσοφία και τους κανονισμούς των αγώνων για άτομα με νοητική υστέρηση. Και τώρα στις προπονήσεις «συμμετέχουν σε σταθερή βάση 20 άτομαηλικίας 16 έως 30 ετών». Αραγε ο Χριστόφορος αισθάνεται ότι είναι πρότυπο για τους συναθλητές του ή όσα παιδιά θελήσουν τώρα να ξεκινήσουν; Η ερώτηση τον ενοχλεί. «Οχι», απαντά, «δεν είμαι πρότυπο. Αλλά ό,τι πετύχαμε στη Βαρσοβίαίσως δώσουν ακόμη ένα κίνητρο για προσπάθεια και περισσότερο θάρρος».

Προσπάθεια, προσπάθεια, προσπάθεια. Η λέξη επανέρχεται συχνά στα λόγια του Χριστόφορου. Η πίστη του σε αυτήν αποδεικνύεται και από ακόμη μια προτίμησή του. Ο αγαπημένος του παίκτης στην αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, δεν ήταν κάποιος από τους πρωτοκλασάτους και δημοφιλείς σταρ. «Ο Τάσος Πάντος έμπαινε στο γήπεδο και έδινε ό,τι είχε. Προσπαθούσε όσο μπορούσε, ποτέ λιγότερο» λέει. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει ο Χριστόφορος στους αγώνες και στη ζωή...

ΙΝFΟ
Special Οlympics Ηellas, Μεσογείων 395, Αγ.
Παρασκευή, τηλ. επικοινωνίας 210 6068.955-6
(http://www.specialolympicshellas.gr/).

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Οlympics, Κτίριο Ιππασίας, πάρκο Γουδή, τηλ. επικοινωνίας 211 2011.000
(http://www.athens2011.org/).

Αποστολή ψυχής και θάρρους
Τα επιτεύγματά μας στους Αγώνες της Πολωνίας
Ο Χριστόφορος Πάτσης υπερήφανος με τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στο στήθος του Η Ελλάδα συμμετείχε με αποστολή 90 μελών, αποσπώντας 11 χρυσά, 12 αργυρά και 11 χάλκινα μετάλλια.
Εκτός από τον Χριστόφορο Πάτση, χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι Νίκη Ταλαμάγκα (100 μέτρα), Ολγα Πασχαλίδου (200 μέτρα), Λευτέρης Στυλιανίδης (σφαίρα 4 κιλών), Ετιέν Κολλιαλής (800 μέτρα), Αμπτούλα Μεχμέτ (μπάντμιντον), Κυριάκος Γεωργιάδης (επιτραπέζια αντισφαίριση) και Χριστόφορος Καραμανώλης (μπόουλινγκ).

Το πρόγραμμα Special Οlympics Ηellas υπάρχει από το 1987 και προσφέρει τη δυνατότητα προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες στίβου, κολύμβησης, ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης, ιππασίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, μπόουλινγκ, κωπηλασίας, ποδηλασίας, άρσης βαρών, γκολφ, τζούντο, χάντμπολ, ιστιοπλοΐας, καθώς και σε τέσσερα χειμερινά αγωνίσματα: αλπικό σκι, δρόμους αντοχής, παγοδρομίες και αγώνες δρόμου με χιονοβατίδες. Συνολικά συμμετέχουν τουλάχιστον 12.000 αθλητές και αθλήτριες με διανοητικές δυσκολίες.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Οlympics του 2011, που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουνίου και θα λήξουν στις 4 Ιουλίου 2011.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου