Αν ζούσε η 11χρονη Μύρτις θα έμπαινε χθες με τους συμμαθητές της στην έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου και θα έπρεπε να πάει επειγόντως στον... ορθοδοντικό. Αντί γι' αυτά, εμφανίστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πήγε να συναντήσει την Αριστίλλη, τη Μνησαγόρα, τον Δίκαιο και τον Νικοχάρι, παιδιά της εποχής της, του 5ου αιώνα π.Χ., που πέρασαν τον Αχέροντα ποταμό, αγκαλιά με τα παιχνίδια τους.
Στο μουσείο υπάρχουν πολλά νεκρά παιδιά, όπως η Μύρτις, η οποία υπήρξε ένα από τα εκατοντάδες θύματα του λοιμού των Αθηνών. Το ανώνυμο αυτό κοριτσάκι (Μύρτιδα τη βάφτισαν οι αρχαιολόγοι), που πρόσφατα ανέκτησε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της χάρη σε μια διεπιστημονική μελέτη, χθες είχε πιάσει κουβέντα με επώνυμα παιδιά που απεικονίζονται σε μικρές μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες. Την επωνυμία τους τη διέσωσε το άκρατο πένθος των γονιών τους που τους οδήγησε να παραγγείλουν σε σπουδαίους καλλιτέχνες τη δημιουργία επιτάφιων αναγλύφων πάνω στα οποία αναγράφονται και τα ονόματα των παιδιών.
Οικοδεσπότες στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νίκης Γουλανδρή, ήταν ο διευθυντής του ΕΑΜ Νίκος Καλτσάς και ο επ. καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης.
Μπαίνοντας, το πρώτο που βλέπεις είναι το κρανίο της μικρής σε μαύρο φόντο. Στο δάπεδο προβάλλεται η ανασκαφή του ομαδικού τάφου του λοιμού στον Κεραμεικό μέσα στον οποίο είχε ενταφιαστεί το παιδί με εκατοντάδες άλλους Αθηναίους τον 5ο αιώνα π.Χ. Οταν πατήσεις την εικόνα της ανασκαφής, αυτή κατακερματίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια κι αμέσως αρχίζει να προβάλλει το κρανίο και το όμορφο πρόσωπο της Μύρτιδος. Οσοι ενδιαφέρονται για τα επιστημονικά τεκμήρια της ανάπλασης του προσώπου του κοριτσιού, παρακολουθούν τις φωτογραφικές απεικονίσεις της πορείας που ακολουθήθηκε όπως και το πληροφοριακό υλικό, για να καταλήξει ο επισκέπτης να δει τη Μύρτιδα όπως κατασκευάστηκε με τα καστανά μάτια και μαλλιά της.
«Αν ζούσε σήμερα, η Μύρτις θα έπρεπε επειγόντως να πάει στον ορθοδοντικό», μας έλεγε χθες ο κ. Παπαγρηγοράκης, γιατί τα καινούργια δόντια έσπρωχναν τα νεογιλά και κάποια δεν είχαν χώρο να αναπτυχθούν.
Εμπρός από το ομοίωμα του κοριτσιού, σε μια ειδική αίθουσα, έχουν στηθεί μερικές επιτύμβιες στήλες παιδιών και ένα αντίγραφο ταφικού αναγλύφου στολισμένο με πολύχρωμες κορδέλες, στεφανάκια ελιάς και μικρά αγγεία με αρωματικά έλαια. Ετσι χαρούμενοι ήταν οι τάφοι των παιδιών στην αρχαιότητα, μας είπαν ο κ. Καλτσάς και η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ετοιμάζονται, Αλεξάνδρα Χριστοπούλου. Ολο τον Οκτώβριο το μουσείο θα προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις για τυφλούς στην αίθουσα με τα ειδώλια.
«Καλούμε τα άτομα με πρόβλημα όρασης να δουν τα ειδώλια», λέει η κ. Χριστοπούλου. Αρχαιολόγοι του μουσείου αναλαμβάνουν την περιγραφή της έκθεσης και των εκθεμάτων. Θα αναφέρονται, πέρα από τα ιστορικά-αρχαιολογικά στοιχεία προέλευσης των αρχαίων ευρημάτων, τα χρώματα και τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα. Στο τέλος θα υπάρχουν κάποια αντίγραφα ειδωλίων για ψηλάφηση.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου