Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Επίκαιρα


Πού και πώς... τρώει η οικογένεια;
Ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής αποτελεί κατά κοινή παραδοχή θέμα καίριας σημασίας και προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία στον δυτικό κόσμο, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους.

Οι βλαβερές συνέπειες του εμβρυϊκού υποσιτισμού
Τα έμβρυα των μητέρων που δεν διατρέφονται επαρκώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσουν πιο πρόωρη εγκεφαλική γήρανση και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους αργότερα στη ζωή. Αυτό υποστηρίζει νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές αν δεν σερβίρετε ζεστό πρωινό στα παιδιά σας. Νέα μεγάλη μελέτη σε παιδιά που σύγκρινε τα οφέλη διαφορετικών πρωινών έδειξε ότι τα δημητριακά με γάλα είναι η πιο υγιεινή λύση.

Και οι νέοι πατεράδες παθαίνουν κατάθλιψη
Δεν είναι μόνο η μητρότητα που προκαλεί επιλόχεια κατάθλιψη αλλά και η πατρότητα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, ο ένας στους πέντε πατεράδες υποφέρει από τουλάχιστον μια κρίση κατάθλιψης μέχρι το παιδί του να γίνει 12 ετών.
Παιδιά με μικροτσίπ στα ρούχα στη Γαλλία
Παιδικός σταθμός στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα βάζει ηλεκτρονικά τσιπ στα ρούχα των τετράχρονων παιδιών με σκοπό να τα παρακολουθεί, για τη δική τους καλύτερη ασφάλεια, από το 2011. Ο ιδιωτικός σταθμός, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, θα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα. Ηδη ψυχολόγοι και ενώσεις κατήγγειλαν το σχέδιο «μεταμόρφωσης των παιδικών σταθμών σε ζώνες παρακολούθησης τύπου Μεγάλου Αδελφού».

Η προστασία των παιδιών
Με αφορµή το πρόσφατο περιστατικό της ανθρωποκτονίας της ανήλικης και της σεξουαλικής κακοποίησης που προηγήθηκε, µπορεί κανείς να σχολιάσει τόσο το φαινόµενο της κακοποίησης και της βίας εις βάρος των ανηλίκων όσο και το ευάλωτο των παιδιών/ανηλίκων απέναντι σε παρόµοιες εγκληµατικές και καταχρηστικές συµπεριφορές. Δεν είµαι σίγουρη εάν η ελληνική κοινωνία έχει αναγνωρίσει το φαινόµενο σε όλες του τις εκφάνσεις, πέραν του περιστασιακού φόβου ή και του πανικού των γονέων που παρατηρείται όταν παρόµοια εγκλήµατα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας.

Πυροβολήστε και... σκοτώστε τον αναποφάσιστο εαυτό σας
Για κάποιους γονείς είναι εξοργιστικό να βλέπουν τα παιδιά τους κλειδωμένα στο δωμάτιό τους να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για ατελείωτες ώρες, αρκετές φορές χωρίς φαγητό και νερό.

Δεν υπάρχει «ανδρική» και «γυναικεία» συμπεριφορά
Τέλος στον «νευροσεξισμό», δηλαδή στην άποψη ότι το φύλο μας, ανδρικό ή γυναικείο, καθορίζει τη συμπεριφορά μας επιχειρούν να βάλουν νέες επιστημονικές μελέτες. Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Κορντέλια Φάιν στο βιβλίο της «Delusions of Gender» («Οι αυταπάτες του φύλου»), που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Βρετανία, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν μείζονες νευρολογικές διαφορές μεταξύ γυναικείου και ανδρικού εγκεφάλου.

Το «αγγελούδι» της μαμάς
«Δεν πειράζει που ο γιος μου δεν πήρε καλούς βαθμούς. Αλλωστε, είναι γνωστό πως και ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής. Αλλά είδατε πού έφτασε». Αυτή ήταν μία από τις εκατοντάδες δικαιολογίες που άκουσε στα 20 χρόνια παρουσίας του στις σχολικές αίθουσες ο γάλλος εκπαιδευτικός Πατρίς Ρομέν.
Σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία και τον σαρκασμό και να υιοθετούν αντίστοιχες συμπεριφορές

Αυστηρότητα σήμερα, καλοί μαθητές αύριο
Κακός σύμβουλος για τη μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών στο νηπιαγωγείο και, αργότερα, στο δημοτικό σχολείο αποδεικνύονται τα «ελεύθερα παιχνίδια» στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς αυστηρή επίβλεψη και σταθερή παρέμβαση των εκπαιδευτικών. Με δυο λόγια, αυστηρός παιδικός σταθμός σήμερα σημαίνει καλύτεροι μαθητές αύριο. Αυτό δείχνει νέα πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου της επιστημονικής επιθεώρησης «Child Development» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου