Δεκάδες βρέφη και μικρά παιδιά παραμένουν στα «αζήτητα» σε δημόσια ιδρύματα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα υιοθετήσει. Πρόκειται για παιδιά γονιών που τα εγκατέλειψαν, είτε επειδή δεν τα ήθελαν, είτε επειδή δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν. Οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να τους προσφέρουν μια φυσιολογική ζωή, όμως εκείνα μεγαλώνουν με την προσδοκία, ότι θα βρουν μια οικογένεια να τα αγκαλιάσει.
Ο Βαγγέλης είναι 5 ετών, φιλοξενείται στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης και κάθε πρωί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Έχει κάποια δυσκολία στο λόγο και κάνει λογοθεραπεία, πρόβλημα που όπως λένε οι ειδικοί, σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον θα το ξεπερνούσε αμέσως. Η Θεοδώρα είναι 5 ετών και με μεγάλη χαρά περιέγραψε στον ALPHA τις διακοπές της στην Πάτμο με ανθρώπους που προσφερθήκαν να την φιλοξενήσουν. Παιδιά που περιμένουν μια ανάδοχη οικογένεια όπως ο 7χρονος Γιώργος, που παρά την ηλικία του εξακολουθεί να μεγαλώνει στο ίδρυμα.
Το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης πλημμυρίζει από παιδικές φωνές. Άλλα εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους και για άλλα το οικογενειακό περιβάλλον ήταν ακατάλληλο. Τώρα περιμένουν στην αναμονή. Δεν έχουν βρει ακόμη ένα σπίτι, είτε γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγειάς και δεν προτιμούνται απ’ όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υιοθεσίας, είτε γιατί έχουν προκύψει νομικά προβλήματα και καθυστερούν οι υποθέσεις τους. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA η διοικήτρια του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης «δυστυχώς δεν δέχονται να πάρουν ένα παιδί, έστω κι αν έχει ένα μικρό πρόβλημα υγείας». Στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης φιλοξενούνται σήμερα 16 βρέφη, τα οποία περιμένουν να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, για να αποκτήσουν μια οικογένεια.
Ίδια εικόνα και στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Ο Μαρίνος είναι 4 ετών και βρίσκεται στο ίδρυμα από την βρεφική του ηλικία. Από τις αρχές του 2010 έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» 31 παιδιά. Απ’ αυτά τα περισσότερα είχαν εγκαταλειφθεί σε δημόσια μαιευτήρια και νοσοκομεία. Συνολικά στα τμήματα βρεφών-παιδιών του «Μητέρα» φιλοξενούνται 85 παιδιά. Αν και πρέπει να παραμένουν μόνο μέχρι τα 4 χρόνια τους, πολλά απ’ αυτά ξεπερνούν το όριο, ενώ ο χρόνος αναμονής των παιδιών με προβλήματα υγείας αυξάνεται λόγω έλλειψης αναδόχων οικογενειών. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία στον ALPHA του διοικητή του ιδρύματος Δημήτρη Βεζυράκη, ότι τα παιδιά αυτά όταν βλέπουν υποψήφιους γονείς μέσα στο ίδρυμα, τους ρωτάνε με προσμονή «για μένα ήρθες;».
Επίσης απηύθυνε έκκληση για ένταξη στο πρόγραμμα αναδοχής. Όπως είπε, η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα ζευγάρια συνήθως επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα υγιές βρέφος και περιμένουν τουλάχιστον 4 χρόνια. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσουν να γίνουν ανάδοχοι φροντίζοντας ένα παιδάκι με κάποιο πρόβλημα υγειάς, οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι οικογένειες στηρίζονται και οικονομικά.
Πηγή: ALPHA
Και σου βγάζουν την Πίστη να υιοθετήσεις ένα παιδί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓραφειοκρατεία,περίμενε ανούσιοι έλεγχοι,κάποιες φορές κλπ! Τόσο που λες: 'Αει παρατήστε με,στην ησυχία μου! Λες και το παιδί θα μεγαλώσει καλύτερα σ' ένα ίδρυμα απ' ότι σ' ένα σπίτι!