Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Βουτιές στο πρώτο Δελφινάριο της Ελλάδας

Η Κάλια, η Χλόη, ο Ιάσων και ο Ερμής από τη Λιθουανία και η Μάρα και ο Τσάρλι από την Ισπανία έφθασαν στα Σπάτα! Δεν πρόκειται, βέβαια, για ανθρώπους αλλά για τέσσερα δελφίνια και δύο θαλάσσια λιοντάρια που προστέθηκαν στους μόνιμους «κατοίκους» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το πάρκο, το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, ξεκινά αυτές τις ημέρες τη λειτουργία του πρώτου και μοναδικού Δελφιναρίου στην Ελλάδα, το οποίο και θα φιλοξενήσει τα έξι θηλαστικά. 

«Τα δελφίνια είναι ένα είδος ζώου που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό. Ειδικά για την Ελλάδα αποτελεί ένα είδος πολύ γοητευτικό και με ιδιαίτερη απήχηση στους επισκέπτες» σημειώνει ο δημιουργός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. ΖανΖακ Λεσουέρ. «Τα μεν δελφίνια που φέραμε γεννήθηκαν σε θαλάσσιο μουσείο της Λιθουανίας, τα δε θαλάσσια λιοντάρια στην Ισπανία» συμπληρώνει. 

Πλέον, όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στην Αθήνα, το νέο Δελφινάριο θα παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά τα δελφίνια, τα οποία είναι διάσημα για τις ικανότητές τους και την ευφυΐα τους. «Το Δελφινάριο ήδη λειτουργεί και ανοίγει στο κοινό τις πρωινές ώρες. Προς στιγμήνδεν υπάρχει κάποιο σόου με τα δελφίνια. Αντίθετα, όμως, λειτουργούν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη θάλασσα και την προστασία των δελφινιών, διάρκειας 15 λεπτών, τα οποία φέρνουν τους επισκέπτες σε γνωριμίαμε τα συγκεκριμμένα θηλαστικά» τονίζει ο κ. Λεσουέρ. 

Παράλληλα το Πάρκο διεξάγει έρευνα που αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες των δελφινιών για άτομα με ειδικές ανάγκες και κυρίως για παιδιά με αυτισμό. «Στη Λιθουανία, όπου γεννήθηκαν τα δελφίνια μας, υπήρχε ένα αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμματο οποίο συσχετίζεται με τη θεραπεία αυτιστικών παιδιών. Εδώθα το ξεκινήσουμε στα τέλη Ιουνίου και θα συνεχίσουμε τα πειράματα. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το δελφίνι μπορεί να επηρεάσει ορισμένες συμπεριφορές στην προσωπικότητα ενός παιδιού, όπως στην περίπτωση των αλόγων.Βέβαια, όλα αυτά ακόμη ερευνώνται» συμπληρώνει το «αφεντικό» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. 

Ακόμη το Δελφινάριο συμμετέχει σε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας Μισέλ Αντρέ, με τον οποίο θα μελετήσουν την ακουστική αντίληψη των δελφινιών, καθώς η πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο καταλανός πανεπιστημιακός θεωρείται ειδικός στη μελέτη της ανθρωπογενούς ηχορρύπανσης και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα θαλάσσια κήτη. Τα εν λόγω πειράματα θα ξεκινήσουν και αυτά στα τέλη Ιουνίου με αρχικό αντικείμενο τις ακουστικές δυνατότητες των δελφινιών. 

Επίσης το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει εγκαινιάσει συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Savewave- η οποία ειδικεύεται σε οικολογικά βιώσιμες λύσεις στο υδάτινο περιβάλλον- συμμετέχοντας στον σχεδιασμό ειδικών συσκευών που προσαρμόζονται στα αλιευτικά δίχτυα και εκπέμπουν απωθητικούς για τα δελφίνια ήχους. «Στο Αιγαίο τα δίχτυα των ψαράδων αποτελούν κίνδυνο για τα δελφίνιακαθώς συχνά παγιδεύονται σε αυτάπροσπαθώντας να πιάσουν τα ψάριαμε αποτέλεσμα να πνίγονται» λέει ο κ. Λεσουέρ. 

Παράλληλα το Δελφινάριο συμμετέχει σε παγκόσμια έρευνα για τον προσδιορισμό των σημαντικότερων παραγόντων στην ενηλικίωση και στη σεξουαλική ωρίμανση των δελφινιών και ήδη γερμανός επιστήμονας εντρυφεί σε ζητήματα τεχνητής γονιμοποίησης για λογαριασμό του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. 

Το ακοίμητο ρινοδέλφινο
Το ρινοδέλφινο (Τursiops truncates ponticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Μαύρης Θάλασσας και συναντάται στη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Τρέφεται με διάφορα ψάρια και θαλασσινά, όπως ρέγκα, κολιό, μπακαλιάρο, γαρίδες και κεφαλόποδα, και οι ποσότητες της τροφής του μπορεί να φτάσουν έως και τα 10 κιλά την ημέρα. Διαθέτει υδροδυναμικό σώμα, κολυμπά με την ουρά και χρησιμοποιεί το ραχιαίο πτερύγιο για ισορροπία και τα πρόσθια για πηδάλιο. Περνά το περισσότερο χρόνο της ζωής του κάτω από το νερό και δεν κοιμάται ποτέ, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ξεκουράζονται εναλλάξ επιτρέποντας στο ζώο να παραμένει σε εγρήγορση, ούτως ώστε να μπορεί να αναδύεται για να αναπνεύσει και να εκτελεί βασικές δραστηριότητες. 


Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου