Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΕΣΑμεΑ: Ευρωπαίοι με Αναπηρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.06.10

Ήρθε η ώρα για την απόδοση δικαιοσύνης για όλους τους Ευρωπαίους με αναπηρία 

Μόλις το 29% των Ευρωπαίων με αναπηρία εργάζεται. Μόνο το 9% των ατόμων με αναπηρία σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Το 95% των ιστοσελίδων δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Με άλλα λόγια, οι άνδρες και οι γυναίκες με αναπηρία στην Ευρώπη έχουν 2 φορές λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, 2 φορές λιγότερες πιθανότητες να σπουδάσουν, ενώ οι τυφλοί, οι κωφοί, τα άτομα με κινητική αναπηρία και νοητική αναπηρία έχουν πρόσβαση μόνο στο 5% των ιστοσελίδων δημοσίων υπηρεσιών. Η χώρα μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις θλιβερές στατιστικές, σε μια Ευρώπη που επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 
Η συμπερίληψη της αναπηρίας στη Στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές. Και η χώρα μας μπορεί να ζητήσει τη συμπερίληψη της αναπηρίας αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, να αποφασίσει για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Για ποιο λόγο; Απλά γιατί σχεδόν όλοι τομείς που διέπονται από τα ευρωπαϊκά μέτρα και πολιτικές επηρεάζουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία άμεσα. Πως θα απασχοληθεί το 75% του πληθυσμού μέχρι το 2020 και πως θα μειωθεί η φτώχεια αν δεν ληφθούν υπόψη και συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση όπως κάθε άλλος πολίτης; Πως μπορούμε να μιλάμε για ευημερία στην ΕΕ αν 10% από τους Ευρωπαίους πολίτες, τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και ανεμπόδιστα;

Το αναπηρικό κίνημα ζητά την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αναπηρία και τη συμπερίληψή του στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρηξικέλευθες δράσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε επίπεδο κρατών – μελών, για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία. Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους. Χρειαζόμαστε πιο ανοιχτά εκπαιδευτικά συστήματα, πιο προσβάσιμα κτίρια, πιο προσβάσιμους ιστότοπους, ισότιμη πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. 

Τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης προσδιορίζουν την κατεύθυνση όσων μπορούμε να επιτύχουμε ως πολίτες. Για παράδειγμα, οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα ευέλικτο και ανοιχτό περιβάλλον εργασίας, βασισμένο στην ιδέα ότι στην εργασία μετρά το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά με αναπηρία να πιστέψουν ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ως απώτερο στόχο να επιτύχουν στη ζωή τους. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη των κατάλληλων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία» είναι η ουσία του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος: μέσα από τη συλλογική μας δουλειά και την προσωπική μας αποφασιστικότητα και παρέμβαση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου