Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Κοινωνικά επίκαιρα...




Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που εορτάζεται στις 12 Ιουνίου 2010, είναι ειδικά αφιερωμένη τη χρονιά αυτή στην επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, να επιταχυνθούν σχετικές πρωτοβουλίες και να ενσωματωθεί το ζήτημα της παιδικής εργασίας στις στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση.

Με “λουκέτο” απειλούνται άμεσα πολλά από τα 13 συνολικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιχορήγηση να είναι φέτος ψαλιδισμένη από 10% έως και 40%, ενώ… άφαντοι είναι οι δωρητές, όπως και οι επιχορηγήσεις ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων, που κάποτε αποτελούσαν βασική πηγή εισοδήματος για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων.

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο κερδίζει έδαφος χρόνο με το χρόνο στη Μ. Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο παρά τη διεθνή ύφεση παρουσιάζει πρωτοφανή ανάπτυξη και κερδοφορία.

Οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες δεν δέχονται μόνο το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης, στη μάχη για καθημερινή επιβίωση. Δοκιμάζονται ιδιαίτερα και από τις δραστικές περικοπές των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια, από την υποβάθμιση, ακόμη και κατάργηση, των παρεχόμενων - απαραίτητων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί 517 περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι παρανόμως ελάμβαναν προνοιακό επίδομα και, όπως έχει καταλογισθεί από το σώμα επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, πρέπει να επιστραφεί στο κράτος συνολικό ποσό της τάξης των 980.000 ευρώ.

Σε αναζήτηση δομών φύλαξης και φροντίδας για τα παιδιά με αναπηρία
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις γυναίκες / μητέρες ωφελούμενες της Δράσης “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”. Οπως εξειδικεύει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ σε σχετική ανακοίνωσή της , η πρόσκληση απευθύνεται σε γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία.

Πολιτειακό έγκλημα σε βάρος των παιδιών με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες
Το κέντρο “Ιριδα” που διοικείται την τελευταία πενταετία από τον σύλλογο γονέων “Αμυμώνη” είναι το μοναδικό πανελλαδικά που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή). Το “ένα και μοναδικό” λοιπόν, εδώ και μερικές εβδομάδες είναι κλειστό, μιάς και το αρμόδιο υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης δηλώνει αδυναμία να το χρηματοδοτεί.

Η Βάρη, οι Αγκαθωπές και ο Φοίνικας, τρεις από τις ωραιότερες και με «Γαλάζια σημαία» παραλίες της Σύρου, στον Δήμο Ποσειδωνίας, είναι από φέτος προσβάσιμες και σε λουομενους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι μπορούν να κολυμπούν με ασφάλεια και χωρίς την ανάγκη συνοδού.

Η φετινή χρονιά για την πρότυπη παραλία του ΚΑΑΠ (πρώην ΠΙΚΠΑ) Βούλας, θα είναι σίγουρα ξεχωριστή σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Αν μη τι άλλο οι πάμπολλες κακοτεχνίες και επιπόλαιες παρεμβάσεις που πέρυσι απώθησαν εκατοντάδες κινητικά αναπήρους από την επί χρόνια “δική τους” παραλία, φέτος έχουν αποκατασταθεί.

Το 85% των σουηδών μπαμπάδων κάνει χρήση γονικής άδειας. Το υπόλοιπο 15% αντιμετωπίζει τα στραβά βλέμματα και τις επίμονες ερωτήσεις συγγενών και συναδέλφων. Αυτά βεβαίως συμβαίνουν σε μια χώρα όπου ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών αυτοαποκαλείται«φεμινιστής», οι διαφημίσεις απορρυπαντικών σπανίως παρουσιάζουν γυναίκες νοικοκυρές και τα τελευταία 40 χρόνια οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων πασχίζουν να θεσμοθετή- σουν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας και για τους άνδρες στο σπίτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου