Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Βenda Βilili: Η σάρκα ασθενεί, αλλά η θέληση θριαμβεύει

Eχουν καταφέρει ένα θαύμα διότι μπόρεσαν να μετατρέψουν σε όπλο την ίδια την αδυναμία τους, την ανημπόρια τους. Πρωτοφανές, αλλά αληθινό! Από μια χώρα τόσο φτωχή όπως το Κονγκό ένα γκρουπ μουσικών του οποίου τα περισσότερα μέλη πάσχουν από πολιομυελίτιδα- πάθηση που σαρώνει στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα- βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτς προσφέροντας όχι μόνον μουσικές νότες που ξεπερνούν τα όρια της κονγκολέζικης ρούμπας, αλλά και μηνύματα ελπίδας σε όλον τον κόσμο. «Κοιτάξτε πίσω από την επιφάνεια» θα μπορούσε να είναι η ελεύθερη μετάφραση του όρου Βenda Βilili, όπως το γκρουπ ονομάζεται. Τέσσερις παραπληγικοί μουσικοί «καρφωμένοι» σε αναπηρικά καροτσάκια, ένα «υιοθετημένο» άστεγο αλάνι και πέντε ακόμη «κανονικοί» μουσικοί- χωρίς κάποια πάθηση- μπόρεσαν να προκαλέσουν κέφι και χαρά στη συναυλία που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή στον Βύρωνα στο πλαίσιο του δεύτερου Κosmos Festival. Μάλιστα το CD τους «Τres tres fort» επωλείτο επί τόπου στον συναυλιακό χώρο και θα κυκλοφορήσει μελλοντικά στο εμπόριο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστορία ορισμένων μελών των Staff Βenda Βilili- όπως είναι η πλήρης ονομασία τους- και θα καταλάβει τη δύναμη της θέλησής τους. O Ρίκι είναι ο γηραιότερος της παρέας και εκείνος που είχε την ιδέα της ένωσης των μελών. Τα πρωινά δουλεύει μηχανικός και ράφτης. Εχει δύο γυναίκες (χωρίς προβλήματα υγείας) και πέντε παιδιά. Το όνειρό του είναι να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να δημιουργήσει ένα ίδρυμα προστασίας για τους μουσικούς του δρόμου, ανάπηρους και μη. Βιρτουόζος κιθαρίστας με ανεπανάληπτη μπάσα φωνή, ο Κόκο είναι ο συνθέτης της παρέας, όταν δεν δουλεύει οξυγονοκολλητής στα περίχωρα της Κινσάσα. Εχει επτά παιδιά και δεν μπορεί να συντηρήσει τις σχολικές ανάγκες όλων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πηγαίνουν εναλλάξ σχολείο. Παρά την κατάστασή του είναι εξαιρετικά δυνατός, τόσο ώστε να νικά σε αγώνες μπα ντε φερ. «Η μουσική είναι το μόνο που έχω και με φροντίζει» λέει με γενναιοδωρία. 

Το σώμα του Χουνάνα είναι εκείνο που η πολιομυελίτιδα έχει προσβάλει περισσότερο. Και όμως ο Χουνάνα είναι ο επίσημος χορογράφος των Βilili, ο κατασκευαστής των μουσικών οργάνων τους. Εχει περάσει από επίγεια κόλαση: εγκαταλειμμένο παιδί, μεγάλωσε υπό την προστασία της Εκκλησίας, με δεκάδες αποτυχημένες επεμβάσεις. Ωστόσο ο χορός και το τραγούδι δεν έπαψαν ποτέ να τον απασχολούν.Και στον κινηματογράφο
« Ο Ρίκι, ο Κόκο, ο Ρότζερ και ο Τέο είναι πραγματικές δυνάμεις της φύσεις που μεταμορφώθηκαν χάρη σε μια θέληση φτιαγμένη από ατσάλι » δηλώνει για τους Βenda Βilili το ντουέτο των γάλλων σκηνοθετών Ρενό Μπαρέ και Φλοράν ντε λα Τουλαγέ. Για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ με τον ίδιο τίτλο, οι δύο σκηνοθέτες ακολούθησαν τα μέλη του γκρουπ από τους σκοτεινούς δρόμους και τον ζωολογικό κήπο της Κινσάσα (όπου λέγεται ότι ζούσαν) έως τα πιο hype νάιτ κλαμπ του Αμστερνταμ όπου έχουν δώσει παραστάσεις. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φιλμ, το οποίο ξεφεύγοντας από τη μιζέρια και τον οίκτο προκαλεί στον θεατή σημαντικά ερωτήματα για τα όρια του ανθρώπου και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης. Παίχτηκε με επιτυχία στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, αγοράστηκε αμέσως από την κινηματογραφική εταιρία Feelgood Εntertainment και, αν κάτι δεν αλλάξει στην πορεία, θα προβληθεί στο πλαίσιο του προσεχούς φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, προτού διανεμηθεί κανονικά στις αίθουσες το φθινόπωρο.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου