Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σχολικά νέα...




Είναι ένα όμορφο πρωινό Δευτέρας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Λονδίνου και μια μικρή ομάδα επτάχρονων και οκτάχρονων παιδιών τραγουδούν με τόσο πάθος, σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό. Το πρόγραμμα «Sing Up» (τραγουδήστε δυνατά) ευελπιστεί αυτή η εικόνα να αναπαραχθεί σε ολόκληρη τη Βρετανία και γι΄ αυτό συνεργάζεται με 15.000 αγγλικά δημοτικά σχολεία, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες εκπαιδευτικές προσπάθειες της χώρας. 

Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο εκδηλώνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αφού έχει αποδειχθεί ότι δεν την επιλέγουν αποκλειστικά παιδιά εύπορων οικογενειών.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας- Σέσκλου, καθώς, με τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών, κάθε μεσημέρι σιτίζονται και οι 70 μαθητές του σχολείου, με μενού το οποίο είναι βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Να δώσει νέα πνοή αλλά κυρίως περιεχόμενο στο θεσμό των ολοήμερων δημοτικών σχολείων επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας με το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά.

Στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στη Βουλή (ν. 3848/2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» )επισημαίνεται ότι για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης.

Διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους κλάδους νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σχετική επιστολή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου έχει κοινοποιηθεί ήδη προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γεώργιο Βέη, ενώ το υπουργείο Παιδείας υπέβαλε κατ' εξαίρεση αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης, ώστε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010 - 2011 για 500 θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής αγωγής. Σχετικό αίτημα έχει διαβιβαστεί και προς το Παιδαγωγικού Ινστιτούτο για τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στους συγκεκριμένους κλάδους.

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα αποφασιστικότητας
Οταν βρέθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας δεν ήξεραν ούτε μια λέξη στα ελληνικά. Τα πρόσωπά τους ήταν ανήσυχα, τα βλέμματά τους χαμηλωμένα και τα χαμόγελό τους «παγωμένο». Ωστόσο σήμερα η Τάμτα Τσιχράτζε από τη Γεωργία και ο Ασάτ Μπαρσεγιάν από την Αρμενία, μαθητές και οι δυο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν όχι μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά και τις καρδιές των συμμαθητών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου