Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Πρόσωπο με πρόσωπο με την κα Viviane Reding: Λίγο πριν το επόμενο βήμα για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ

Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Viviane Reding πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο της προώθησης της συμπερίληψης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020. 
Επτά μήνες μετά την απόφαση επικύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα άτομα με αναπηρία αναμένουν την ανάληψη δράσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Αν ο σχετικός Κώδικας υιοθετηθεί τους επόμενους μήνες από το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει την Διεθνή Σύμβαση στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Reding, εξηγώντας ότι η Επιτροπή θα δεσμευτεί για την εφαρμογή της Σύμβασης μέσα από ισχυρές δράσεις σε πληθώρα τομέων πολιτικής. Αυτές οι δράσεις θα συμπεριληφθούν στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, διεμήνυσε ότι η στρατηγική για την αναπηρία για τα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να διαμορφωθεί σε στενή συνεργασία με τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, ώστε να τους προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ξεκάθαροι στόχοι και μετρήσιμα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών – μελών, ευρωπαϊκών θεσμών και φορέων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία είναι η μόνες πραγματικές λύσεις, το «κλειδί» για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία». Επίσης τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική θα είναι το ίδιο ισχυρή με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Αναπηρία, το πλαίσιο των αναπηρικών πολιτικών που προτείνει το Φόρουμ. 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Φόρουμ έθεσε και το ζήτημα της έλλειψης αναφοράς στα άτομα με αναπηρία στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της ΕΕ, ενώ τόνισε στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής ότι η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς μπορεί να συντελέσει σημαντικά στο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. 

Η κα Viviane Reding κλείνοντας δήλωσε «Είναι η σωστή ώρα για την Ευρώπη να αποδείξει το ενδιαφέρον της και να αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο πολιτικών μαζί με τα άτομα με αναπηρία, για τα άτομα με αναπηρία». 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Φόρουμ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου