Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Πλούσια συλλογή παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας στη βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Άραγε υπάρχει κανείς που να έχει ξεχάσει το πρώτο βιβλίο που έπιασε στα χέρια του σαν παιδί και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, έμαθε να συλλαβίζει σιγά σιγά τις λέξεις;
Ή μήπως η κοκκινοσκουφίτσα και τα τρία γουρουνάκια δεν ήταν τα πρώτα βιβλία που οι εικόνες τους θύμιζαν τα παραμύθια της γιαγιάς και κάθε παιδί τα ήξερε απέξω ακόμα και με την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα παιδικά βιβλία, συντροφεύουν χρόνια τώρα όλες τις γενιές από την μικρή ηλικία μέχρι και την εφηβεία, γεμίζοντας τα διψασμένα για γνώση κι εμπειρίες μυαλά με αλλόκοτες ιστορίες για δράκους και πριγκίπισσες αλλά και με τα θαύματα του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και οι εποχές να έχουν αλλάξει αλλά τα βιβλία μένουν ζωντανά στις καρδιές των ανθρώπων και καταφέρνουν να συναγωνιστούν επάξια την τηλεόραση και τις ταινίες αλλά και το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αν και έχουν κλέψει τις καρδιές των παιδιών, δεν μπορούν με τίποτα να αγγίξουν την ανάμνηση του παιδικού παραμυθιού που οι γονείς τους διάβαζαν πριν να κοιμηθούν όταν ήταν μικρά.

Η Κρητική Επιθεώρηση επισκέφτηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και μίλησε με την Προϊσταμένη και Φιλόλογο, κ. Λαμπρινή Αποστολακοπούλου, η οποία μας ξενάγησε στα μονοπάτια των παιδικών βιβλίων που φιλοξενούνται στο χώρο, που ουκ ολίγα είναι σε αριθμό αφού από τα συνολικά 140.000 βιβλία της βιβλιοθήκης, αυτά αποτελούν περίπου το 1/3. Μπορεί να «στριμώχνονται» τα βιβλία στον στενάχωρο χώρο της βιβλιοθήκης, αφού παραμένει η εκκρεμότητα με την κατασκευή νέου κτηρίου αλλά ψάχνοντας, τα παιδιά μπορούν να βρουν μικρά «διαμαντάκια».

«Έχουμε χιλιάδες παιδικά και εφηβικά βιβλία και μεγάλη ποικιλία στη βιβλιοθήκη» τόνισε η ίδια συμπληρώνοντας πως εκτός από τα βιβλία τα οποία μπορεί κανείς να δανειστεί στο σπίτι, υπάρχουν και κάποια παλιά αντίτυπα και εκδόσεις τα οποία δεν δανείζονται αλλά μπορεί κανείς αν το επιθυμεί να τα μελετήσει στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Μιλώντας για την ανταπόκριση των παιδιών και το πόσο συχνά επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη, η κ. Αποστολακοπούλου τόνισε πως υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, ξεκινώντας από παιδιά ηλικίας 5 χρονών και φτάνοντας μέχρι και τις εφηβικές ηλικίες, σημειώνοντας πως κύριοι επισκέπτες είναι τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, αν και όπως ξεκαθάρισε η ίδια, «σίγουρα η εμφάνιση του ίντερνετ και η επιρροή της τηλεόρασης έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό την επισκεψιμότητα». 
Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο, τονίζοντας πως κύριος λόγος για την απουσία τους από τη βιβλιοθήκη είναι οι δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινής μελέτης, ενώ «πλέον από την ηλικία των 16 και μετά τα παιδιά προτιμούν να διαβάζουν βιβλία τα οποία απευθύνονται και σε ενήλικες».

Συχνά πάντως σύμφωνα με την ίδια οι γονείς των μικρότερων παιδιών είναι εκείνοι που επιλέγουν τα βιβλία και τα διαβάζουν στα παιδιά τους και έτσι έρχονται στην βιβλιοθήκη οι ίδιοι. Οι δανεισμοί σε καθημερινό επίπεδο, παιδικών και εφηβικών βιβλίων κυμαίνονται από 25 μέχρι και 30 και οι περισσότεροι δανειστές προτιμούν να παίρνουν δύο βιβλία τη φορά.

"Οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν το παιδί για να διαβάσει"
Μπορεί για κάποια παιδιά το διάβασμα να είναι μια αγαπημένη τους ασχολία, υπάρχουν όμως και άλλα τα οποία δεν βλέπουν το βιβλίο ως τον καλύτερο φίλο τους. Η κ. Αποστολακοπούλου, μιλώντας για το πως μπορεί ένας γονιός να παρακινήσει το παιδί του στο να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, σημείωσε πως «οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν το παιδί για να διαβάσει γιατί αυτό μπορεί να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα».

Ένας τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με την ίδια, όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα το βράδυ πριν τον ύπνο και να προτιμούν βιβλία με εικόνες γιατί παρακινούν τα παιδιά και προκαλούν το ενδιαφέρον τους. 
Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη των γονέων είναι και τα αναγραφόμενα όρια ηλικίας στα βιβλία, αν και όπως ξεκαθάρισε η κ. Αποστολακοπούλου οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται ένα βιβλίο είναι πάντα σχετικές με το τι έχει διαβάσει ένα παιδί και με το αν μπορεί να κατανοήσει το περιεχόμενό του.

«Τα βιβλία που αναφέρονται σε μικρά παιδιά έχουν λίγο κείμενο, οπότε εάν το διαβάσει ένα μεγαλύτερο παιδί θα του είναι κάπως ανώφελο και θα βαρεθεί εύκολα ενώ στις ηλικίες 9 έως 11 και 11 έως 13 ετών μεγαλύτερη σημασία έχει το αν το παιδί μπορεί να κατανοήσει το νόημα», υπογράμμισε η ίδια συμπληρώνοντας πως ένα μικρό παιδί κάτω των 9 ετών δεν μπορεί με ευκολία να διαβάσει τα βιβλία που απευθύνονται σε πιο μεγάλη ηλικία λόγω του ότι αυτά είναι πολύ πυκνογραμμένα.
Όσον αφορά τα παιδιά άνω των 14, η κ. Αποστολακοπούλου ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ του ότι μπορούν να διαβάσουν και βιβλία για μεγάλους, αφού παρά το ότι υπάρχουν κάποια βιβλία τα οποία ίσως το θέμα να μην είναι κατάλληλο για να το διαβάσει ένας έφηβος κατά την άποψη της, «το ίδιο το παιδί μπορεί να κρίνει και μόνο του σε αυτή την ηλικία τι πρέπει να διαβάζει».

Τέλος η ίδια κάλεσε τα παιδιά να έρθουν στη βιβλιοθήκη και να διαβάζουν βιβλία γιατί όπως υποστήριξε μέσα από αυτά ένα παιδί θα γνωρίσει εκτός από τα μυθιστορήματα, πολλά πράγματα για το διάστημα, τις επιστήμες, τη μουσική, την τέχνη, την ιστορία και οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο και καταγράφεται στα επιστημονικά βιβλία και θα περάσει ευχάριστα το χρόνο του.

Επίσης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των σύγχρονων βιβλίων σε σύγκριση με τα παλιότερα, η κ. Αποστολακοπούλου σημείωσε πως και σήμερα εκδίδονται ποιοτικά βιβλία αλλά οι περισσότερες από τις νέες δημιουργίες είναι απλά εμπορικές. «Μερικοί γράφουν απλώς για να γράφουν» σχολίασε η κ. Αποστολακοπούλου» τονίζοντας όμως πως η βιβλιοθήκη φροντίζει να προμηθεύεται πάντα όλα τα νεοεκδιδόμενα αναγνώσματα.

Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν να κάνει ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου είναι ανοιχτή από τις 8 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι καθημερινά και τα Σάββατα, καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Πέμπτης από τις 6 έως τις 8:30. Κάθε μέλος δικαιούται να δανειστεί έως δύο βιβλία για 20 μέρες με δυνατότητα ανανέωσης μετά το πέρας αυτών, ενώ υπάρχει αναλυτική λίστα βιβλίων στο Ίντερνετ όπου ο καθένας μπορεί να ψάξει και να βρεί αν υπάρχει το βιβλίο που επιθυμεί να δανειστεί. Τέλος οι φοιτητές μπορούν να δανειστούν έως και 3 βιβλία την φορά.

ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ

Πηγή: GOODnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου