Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Θεατρική παράσταση: "Τρύπιο σαν κόσκινο"

Την παράσταση «Τρύπιο σαν κόσκινο» ανεβάζει το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε κείμενο και σκηνοθεσία Βασίλη Μπουντούρη. Μια κωμωδία ασυνήθιστη και πρωτοποριακή, αφιερωμένη εξαιρετικά στη… σύγχυση και τη διαφθορά, την έλλειψη χαράς και ουσίας. 
«Δεν είναι οι νόμοι και τα συντάγματα που λείπουν απ’ την ανθρωπότητα. Είναι η διαστροφή κάποιων που θεωρούν πολιτισμό και πρόοδο να είναι όλα για πάρτι τους», αναφέρει εύστοχα ο σκηνοθέτης, ο οποίος υπεραμύνεται της σάτιρας ως του καλύτερου τρόπου απάντησης στο γενικό μπάχαλο της ζωής μας. 

Το έργο 
«Στο καφενείο ενός ορεινού χωριού ένας συνταξιούχος δικαστής, ένας αποτραβηγμένος δικηγόρος, που οι χωρικοί τον έχουν για «βλαμμένο» κι ένας γραφικός καφετζής αυτοδίδακτος δικηγόρος, μαζί με τους χωρικούς και ευκαιρίας δοθείσης, στήνουν δίκες τα Σαββατόβραδα με βάση την ιδανική δικαιοσύνη που δύσκολα εφαρμόζεται στη σημερινή πραγματικότητα. 
Ένα ζευγάρι, ο Τέλης (πετυχημένος επιχειρηματίας) και η Μιράντα (η παράνομη σχέση του) λόγω της χιονόπτωσης ξεμένουν στο χωριό. Με αφορμή ένα ανώδυνο καβγαδάκι -για το τακούνι της Μιράντας που έσπασε- στήνεται «δίκη», φαινομενικά χαβαλέ, καθώς το κρασί και τα τσίπουρα ρέουν άφθονα. Το αστικό ζευγάρι θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπο με το ίδιο του το «είναι», με τον ίδιο τους τον εαυτό. 
Γίνονται αφορμή για μια σειρά αποκαλύψεων που κορυφώνουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς των θεατών, μιας και ζητήματα όπως το δίκαιο επί της ουσίας, η οικολογία, μα περισσότερο η ίδια η αξία τού ανθρώπου ευτελίζεται στη σημερινή εποχή και ο πλανήτης ταχύτατα ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις για το ανθρώπινο είδος. 
Ο πετυχημένος Τέλης δεν θα αποδειχθεί και τόσο αθώος, καθώς στο όνομα της μονόπλευρης οικονομικής ανάπτυξης και της ασύδοτης ελευθερίας, εύκολα η απάτη γίνεται νόμιμη συνθήκη για κέρδος, η απληστία δικαίωμα και οι αξίες του συντάγματος και των νόμων διαχέονται σαν μέσα από ένα τρύπιο κόσκινο κενού νοήματος». 

14, 15 και 16 Ιουνίου 
«Θέλουμε, και διαρκώς ανανεώνουμε την προσπάθειά μας, ο δήμος μας να αποτελεί μόνιμο προνομιακό μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης και αποκέντρωσης», τονίζουν ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών Ιωάννης Δαλάτσης, καλώντας μας να χειροκροτήσουμε, όπως πάντα, την προσπάθεια των ηθοποιών και όλων των συντελεστών. 
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 14, 15 και 16 Ιουνίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων) στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πρεμιέρα εντάσσεται στο 1ο Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών, οι εκδηλώσεις του οποίου συνεχίζονται στις 17 και 18 Ιουνίου με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού 
(Ανοικτό Θέατρο, 9.00μ.μ.) και στις 21-24 Ιουνίου με την 27η Διεθνή Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών (Ανοικτό Θέατρο, 9.00μ.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου