Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ειδικό Σχολείο Λευκάδας: Μαθητές με αναπηρία «αιχμάλωτοι» σε κοντέϊνερ εδώ και επτά χρόνια

Εδώ και μια επταετία, από την σχολική περίοδο 2003 -2004, οι μαθητές με αναπηρία του Ειδικού Σχολείου Λευκάδας αντιμετωπίζονται – κυριολεκτικά – σαν ... εμπορεύματα! Δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους όπως οι περισσότεροι ανά την Ελλάδα συμμαθητές τους σε ένα κακής ποιότητας σχολείο , αλλά σε ένα μεγάλο κοντέϊνερ 37 τετραγωνικών μέτρων. Και επειδή επτά χρόνια διδασκαλία σε κοντέϊνερ παραείναι πολλά, το κύμα αγανάκτησης των μαθητών και των οικογενειών τους μοιάζει έτοιμο πλέον να ξεχειλίσει.
Λύση υπήρχε, είχε εντοπιστεί και προταθεί από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, ήδη από την σχολική περίοδο του 2008. Το δημοτικό σχολείο Καρυωτών θα έπρεπε και θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους μαθητές με αναπηρία, πλην όμως σκανδαλωδώς η δημοτική αρχή δεν το δέχτηκε. Αποφάσισε να παραχωρήσει το σχολείο στους κατοίκους για άλλη χρήση, αντιμετώπισε τους μαθητές με αναπηρία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από την πλευρά της η τότε ηγεσία του υπουργείου υγείας επιδόθηκε στον προσφιλή ρόλο της του πόντιου Πιλάτου. 

Στόχος του δημοσιεύματος δεν είναι ο καταμερισμός ευθυνών, οι οποίες και μπόλικες είναι και σε όλους τους αρμόδιους φορείς – Δήμο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Ο.Σ.Κ. και Υπουργείο Παιδείας – επιμερίζονται . Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Πόσο μάλλον όταν τεκμήριο άγνοιας από πλευράς υπουργείου παιδείας δε νοείται, μιάς και η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της κοινοποιεί στην Αννα Διαμαντοπούλου όλες τις λεπτομέρειες επί του θέματος.

“Η νέα σχολική χρονιά δεν επιτρέπεται να βρει και πάλι τους μαθητές με αναπηρία της Λευκάδας να φοιτούν σε ένα σχολείο-τρώγλη” τονίζει η επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς την υπουργό παιδείας, μη φοβούμενη να χρησιμοποιήσει σκληρότατη φρασεολογία στον επίλογό της : “Οποιαδήποτε πλέον αδράνεια και ολιγωρία επί του θέματος αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κοινωνία. Αυτό το αίσχος πρέπει να τελειώσει” .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου