Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το υπ. Παιδείας αναβαθμίζει την εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρίες

To ποσό των € 4.300.000,00 , μέσω του ΕΣΠΑ θα διαθέσει το υπ. Παιδείας για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες».

Το υπ. Παιδείας ήδη έχει καλέσει σήμερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως Δικαιούχο, να υποβάλει προτάσεις, εντός δεκαπέντε (15) ημερών. 
Αντικείμενο της Πράξης: 
Η προσαρμογή των σχολικών εγχειριδίων των τάξεων Α’ και Β’ Δημοτικού ώστε να καταστούν προσβάσιμα από μαθητές με διάφορες αναπηρίες. Το εκπαιδευτικό υλικό θα αναπτυχθεί σε έντυπη και ψηφιακή μορφή και - ανάλογα με το είδος της αναπηρίας στην οποία απευθύνεται - θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλη ψηφιακή τεχνολογία που το καθιστά πλήρως προσβάσιμο. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της Πράξης προβλέπεται – όπου απαιτείται - η προμήθεια ειδικών λογισμικών (πλατφόρμες) οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για την προσαρμογή και ενσωμάτωση εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ψηφιακά περιβάλλοντα προσβάσιμα από μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στην επαρκέστερη προετοιμασία των μαθητών με αναπηρίες για φοίτηση στο σχολείο. Ειδικότερα για τους μαθητές με προβλήματα όρασης προβλέπεται και η προμήθεια ειδικού εποπτικού υλικού. 

Οι ειδικές μαθησιακές ανάγκες που θα καλυφθούν από την υλοποίηση της Πράξης είναι αυτές των μαθητών που παρουσιάζουν:
Προβλήματα όρασης (τυφλοί και αμβλύωπες)
Προβλήματα ακοής
Κινητικά προβλήματα των άνω άκρων
Μέτρια και ελαφριά νοητική υστέρηση
Αυτισμό

Επισημαίνεται ότι πριν από την ανάπτυξη ή/και προμήθεια οιοδήποτε εκπαιδευτικού υλικού ή/και λογισμικού στο πλαίσιο της πράξης, θα πρέπει να προηγηθεί διερεύνηση και καταγραφή του ήδη αναπαραχθέντος υλικού σε συνεργασία με την ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ καθώς και με όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΔΒΜΘ προκειμένου να αξιοποιηθεί το υπάρχον υλικό που έχει αναπτυχθεί κατά την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ ή άλλων σχετικών δράσεων.

Υποστηρικτικές Δράσεις:
Ανάπτυξη προδιαγραφών προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού, επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση και αξιολόγηση
Αξιολόγηση και πιστοποίηση προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού
Διανομή εκπαιδευτικού υλικού στις μονάδες Ειδικής Αγωγής
Ενημέρωση και Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Συμβούλων Ειδικής Αγωγής στo νέο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό
Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση και δημοσιότητα της Πράξης

Η δράση δημοσιότητας αφορά σε ενέργειες διάχυσης της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων της πράξης. Επισημαίνεται ότι οι ενέργειες δημοσιότητας και πληροφόρησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ομάδας-στόχου και να δίνεται έμφαση στη στοχευμένη αξιοποίηση των εργαλείων επικοινωνίας ούτως ώστε οι ενέργειες αυτές να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στον πληθυσμό της ομάδας-στόχου. Οι ενέργειες δημοσιότητας και προβολής της Πράξης θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Μονάδας Δημοσιότητας και Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ.

Διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο δικαιούχος υποχρεούται να εφαρμόζει τον κανονισμό 1828/2006 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1083/2006 του Συμβουλίου περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1080/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν τα μέτρα δημοσιότητας και πληροφόρησης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα άρθρα 8 και 9 του Κανονισμού. Σε όλες τις Ενέργειες Προβολής / Δημοσιότητας και Διάχυσης των Αποτελεσμάτων των πράξεων που προκηρύσσονται στην παρούσα πρόσκληση (ενδεικτικά διοργάνωση ή συμμετοχή σε ημερίδες, εκδηλώσεις, παραγωγή έντυπου ή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού κ.ά) θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρεται η πηγή χρηματοδότησης που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) - Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικοί Πόροι. 

Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν, υποχρεωτικά θα περιλαμβάνεται διακριτή δράση με αντικείμενο την «Αξιολόγηση της Πράξης» που θα αφορά στην αξιολόγηση όλων των συντελεστών και του τρόπου υλοποίησης της Πράξης ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, την απόδοση και την κοινωνικο-οικονομική αποτελεσματικότητα της πράξης. Παραδοτέο της δράσης θα είναι ο ετήσιος «Απολογισμός Δράσεων και Πεπραγμένων» και η τελική «Έκθεση Αξιολόγησης» της Πράξης.

Η αξιολόγηση θα γίνει εσωτερικά και εξωτερικά από ειδικούς στον τομέα της αξιολόγησης επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν επαρκή εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό θα συνεργασθούν με τους βασικούς παράγοντες και άλλους συντελεστές εκτέλεσης της πράξης.

Η διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης θα περιλαμβάνει δύο φάσεις:

α) τρεις (3) ετήσιες ενδιάμεσες εκθέσεις και
β) την τελική ή αθροιστική αξιολόγηση. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η υλοποίηση των δράσεων της πράξης θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας προληπτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες παρεμφερείς δράσεις του ΕΠ (συνέργεια και συμπληρωματικότητα με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, Προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κλπ). 

Για την επίτευξη των άνωθι, απαιτείται συντονισμός του Δικαιούχου της Πράξης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης, Ειδική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κεντρικές – περιφερειακές υπηρεσίες, εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου κλπ). Για την αποτύπωση της εφαρμογής του συντονισμού, θα κατατίθενται στην ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ από το Δικαιούχο προγραμματικές και απολογιστικές τριμηνιαίες εκθέσεις.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ & ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2015. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία. Σε περίπτωση που η πράξη ολοκληρωθεί πριν την 31 Δεκεμβρίου 2015, ο Δικαιούχος υποβάλλει τα προβλεπόμενα έγγραφα από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για να αρχίσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης πράξης.

Πηγή: esos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου