Με πρωτοβουλία των ηθοποιών Στάθη Γράψα και Θανάση Αλευρά, μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού σε σχολείο του Μεταξουργείου παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στο κείμενο του δεύτερου «Λαθραία ζωή»
Η πιο μεγάλη αγωνιστική/μετωπική διαμαρτυρία στην σύγχρονη ιστορία του διεθνούς αναπηρικού κινήματος είχε ως πρωταγωνίστρια την οργάνωση των ατόμων με αναπηρία του Ισραήλ οκτώ χρόνια πριν. Εχοντας να αντιμετωπίσουν μια ακραία μιλιτιραστική κυβέρνηση που διέθετε το 25% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες, οι ΑμεΑ του Ισραήλ υποχρεώθηκαν να ρισκάρουν την ίδια την ζωή τους για να διεκδικήσουν τα “αυτονόητα”.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεργίας και κατ’ επέκταση να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους υπόλοιπους πολίτες. Παράλληλα, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτά να έχουν πρόσβαση σε αγαθά, τα οποία οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα. Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ΑΜΕΑ απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι εργασίες επισκευής της ράμπας πρόσβασης των λουομένων με κινητικά προβλήματα που είχε υποστεί φθορές από το χειμωνιάτικο θαλάσσιο κύμα στόν χώρο της διαχειριζόμενης από τον δήμο Ελληνικού παραλίας ξεκίνησαν την Κυριακή 30 Μαίου. Την ευθύνη των εργασιών ανέλαβε συνεργείο του δήμου επικουρούμενο από δεκάδες εθελοντές μεταξύ των οποίων και άνθρωποι με αναπηρίες.
Η μεγάλη κινητοποίηση των γονέων που κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου ανατολικής αττικής επέφερε αποτελέσματα. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση η νομαρχία ανακάλεσε την ληφθείσα στις 22 Απριλίου απόφασή της να μην λειτουργήσει εφέτος τις δύο μεγάλες κατασκηνώσεις ΑμεΑ, στον Αγιο Ανδρέα και στην Κερατέα.
Σε έναν χώρο έκτασης 300 τ.μ. απέκτησε μόνιμη στέγη το ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης. Το οίκημα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, αλλά και 104 άτομα, τα οποία σε διαφορετικά ωράρια μπορούν να παίρνουν μέρος σ’ αυτές.
Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας προχωρά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη λειτουργία 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο αναλυτικό πρόγραμμα, τα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα εξακολουθούν να «βασιλεύουν». Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές βάζουν... τρικλοποδιά στο σχέδιο.
Ο δήμος Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει στη δημιουργία παιδικής χαράς στη θέση αυθαιρέτου που κατεδαφίστηκε την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου