Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ε.Ε.: Έναρξη διαβούλευσης για τα δικαιώματα των παιδιών

Στην έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη χάραξη νέας κοινοτικής στρατηγικής σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Όπως ανακοινώθηκε, η διαβούλευση – που θα είναι ανοικτή μέχρι τις 20 Αυγούστου 2010 - θα καλύψει μεταξύ άλλων θέματα όπως η φιλική για τα παιδιά δικαιοσύνη, η βία κατά των παιδιών, η παιδική φτώχεια και η συμμετοχή των παιδιών στη χάραξη πολιτικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην καθημερινή ζωή απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή των ενηλίκων, είτε πρόκειται για συμμετοχή τους σε δίκη, εμπλοκής τους σε οικογενειακή διένεξη, συναλλαγής με δημόσιες διοικήσεις, ή αντιμετώπισης της μετανάστευσης, της βίας ή της φτώχειας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι μία στρατηγική σε επίπεδο Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει καλή καθοδήγηση και να συμβάλει θετικά στο να γίνουν γνωστά και σεβαστά τα δικαιώματά των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αντλήσει από την εμπειρία πολιτών και οργανώσεων, ενώσεων, φορέων, ινστιτούτων και εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών από τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση στην οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι απαντήσεις που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας.

Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση, θα διεξαχθεί μελέτη που έχει στόχο να συγκεντρώσει τις απόψεις των ίδιων των παιδιών (π.χ. μέσω ομάδων εστίασης) και η οποία θα δημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

«Στον κόσμο του σήμερα, τα παιδιά βρίσκονται συχνά σε δύσκολες καταστάσεις – ως χρήστες του Διαδικτύου, μάρτυρες σε δίκες ή μετανάστες. Τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατευθούν και να προωθηθούν», δήλωσε με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης η επίτροπος της Ε.Ε. επιφορτισμένη με θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, κ. Βιβιαν Ρέντινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου