«Δημοκρατικά οικογενειακά συμβούλια» στο σπίτι και χρόνος επικοινωνίας και συζήτησης για ό,τι μπορεί να μας απασχολεί, είναι μια από τις προτεινόμενες λύσεις των ειδικών, για καλύτερη πρόληψη των παιδιών μας ακόμα και κατά των ναρκωτικών. Οι Παγκύπριες Συνομοσπονδίες Γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης Εκπαίδευσης, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών, το ΚΕΝΘΕΑ και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανακοίνωσαν σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη τη συνεργασία τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Στόχος αυτής, η προώθηση προγραμμάτων προς τα παιδιά και σεμιναρίων εκπαίδευσης γονιών στην άσκηση θετικού γονικού ρόλου.
Προγράμματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών
«Η καλύτερη πρόληψη κατά των ναρκωτικών είναι η καλλιέργεια αντιστάσεων στα ίδια τα παιδιά αλλά και η ενδυνάμωση της οικογένειας που είναι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί», δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, επεξηγώντας πως η συμμετοχή του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στα συγκεκριμένα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ, είναι κυρίως υποστηρικτική. Όπως ανέφερε η κ. Κουρσουμπά, «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθορίζει την υποχρέωση της πολιτείας να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών, για να προστατεύσουν τα παιδιά από την παράνομη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών».
Στα πλαίσια αυτά, το κράτος προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στα παιδιά για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη όσο και προς τους γονείς για να επιτελέσουν τον θετικό γονικό τους ρόλο, ενώ παρατίθεται το ερχόμενο Σεπτέμβριο «Προληπτικό Πρόγραμμα» προς τους γονείς με θέμα «Οικογενειακό Συμβούλιο». Εκτός αυτού, η κ. Λήδα Κουρσουμπά, υπό την αιγίδα της συμπεριλαμβάνει και σεμινάριο προς μαθητές Γ’ Γυμνασίου με τίτλο «Η ψυχολογία της οδήγησης» και Πρόγραμμα για Αλκοόλ προς παιδιά Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού με τίτλο «Κύκλωπας και Οδυσσέας».
Ίσες ευκαιρίες για όλους
Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για διάφορα θέματα που αφορούν στην οικογένεια γενικώς. Σύμφωνα με την κ. Λήδα Κουρσουμπά, η σωστή λειτουργία μιας οικογένειας υπάρχει όταν και το παιδί έχει άποψη, η οποία λαμβάνεται μάλιστα υπόψη, όπως ακριβώς των υπολοίπων μέσα στο σπίτι. «Την ευκαιρία για ένα δημοκρατικό διάλογο μεταξύ των μελών της οικογένειας και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων τη δίνει το Οικογενειακό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Κυριάκος Βερεσιές, Νευρολόγος-Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, εξηγώντας πως το Οικογενειακό Συμβούλιο είναι μια προκαθορισμένη συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας, που θα πραγματοποιείται π.χ. κάθε εβδομάδα σε καθορισμένο χρόνο και τόπο.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βερεσιέ, μπορούν να συγκαλούνται και επείγοντα άτυπα συμβούλια στην οικογένεια, για έκτακτα θέματα και περιπτώσεις, όταν ένα μέλος της οικογένειας το ζητήσει. Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο θα συζητιούνται οι πεποιθήσεις, οι αξίες, οι επιθυμίες, τα παράπονα, τα σχέδια, οι απορίες και οι προτάσεις των μελών της οικογένειας, για θέματα που αφορούν ολόκληρη την οικογένεια, αλλά και θα λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στην οικογενειακή ζωή.
«Η τακτική συγκέντρωση της οικογένειας δίνει στα μέλη της την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους, να εκφράσουν θετικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο, να στηρίξουν/να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, να μοιράσουν δίκαια τις δουλειές του σπιτιού, να εκφράσουν τις ανησυχίες, τα παράπονα και τα συναισθήματά τους και να ρυθμίσουν αναλόγως προβλήματα και διαφορές τους που παρουσιάζονται συχνά», είπε ο κ. Βερεσιές, προσθέτοντας πως επίσης θα μπορούν να εγκρίνουν ή όχι τους κανόνες λειτουργίας της οικογένειας και να προγραμματίσουν τις οικογενειακές τους διασκεδάσεις.
Μετά τη συζήτηση, διασκέδαση
Όποτε τελειώνει αυτή η οικογενειακή συνάντηση, καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Βερεσιέ, τα μέλη της οικογένειας να περνούν λίγη ώρα μαζί διασκεδάζοντας, ώστε η συγκέντρωση να μην επιφέρει άγχος και βαρεμάρα αλλά να είναι κάτι θετικό για όλους. «Η συγκέντρωση της οικογένειας με τη μορφή του οικογενειακού συμβουλίου μπορεί να γίνει ένας κρίκος που θα δυναμώσει τους δεσμούς της», επισήμανε η κ. Κουρσουμπά, καταλήγοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις, μέσα από τις οποίες θα περάσει τις αρχές και τις αξίες της, αλλά και θα καλλιεργήσει τις αντιστάσεις στα παιδιά ώστε να τα ενδυναμώσει, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους πολλαπλούς κινδύνους της σημερινής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και τη μάστιγα των ναρκωτικών.
Η «μπάλα» δίνει το λόγο
Ένα από τα « οικογενειακά παιχνίδια» που μπορεί να «παίξει» η οικογένεια, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο οικογενειακό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Βερεσιέ, είναι να κάθεται π.χ. η οικογένεια σε ένα τραπέζι και αυτός που κρατάει την μπάλα να δικαιούται να μιλά. Έτσι δίνεις την ίση ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν, περιμένοντας τη σειρά τους. Η μπάλα θα προχωρά από χέρι σε χέρι και όλα τα μέλη θα μπορούν να βάλουν στο τραπέζι οποιοδήποτε θέμα τα ενδιαφέρει, ακόμα και για τον προγραμματισμό των διακοπών και του σαββατοκύριακου. Ο κ. Βερεσιές δηλώνει πως «πολλές φορές με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται και οι συγκρούσεις, αφού οι σκέψεις όλων θα λέγονται εκ των προτέρων, χωρίς να αναγκάζεται κανένας, τελευταία στιγμή, να κάνει κάτι που δεν θέλει».
Πηγή: Sigma Live
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου