Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η εξέγερση του Σοβέτο: 16/06/1976





Το Σοβέτο είναι το γκέτο των μαύρων κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1976 η εξέγερση των μαθητών εκεί άναψε το φυτίλι της αντίστασης κατά του απαρτχάιντ. 
Το 1974 ο νεοδιόριστος υπουργός για την παιδεία των Μπαντού, Μάικλ Μπόθα, αποφάσισε να επιβάλλει μια μέχρι τότε αγνοημένη διάταξη της "Πράξης για την Εκπαίδευση των Μπαντού" που προέβλεπε η γλώσσα των Αφρικάανερ να χρησιμοποιείται ισότιμα με την Αγγλική ως μέσο διδασκαλίας. Η έλλειψη Αφρικάανερ δασκάλων και κατάλληλων βιβλίων είχε ως αποτέλεσμα στην εκπαίδευση να χρησιμοποιούνται τα Αγγλικά και αφρικανικές γλώσσες. Επειδή η γλώσσα των Αφρικάανερ συνδεόταν από τους Αφρικανούς, και ιδίως τους νέους και όσους συνδέονταν με τη "Μαύρη Συνείδηση", με τη γλώσσα των καταπιεστών, άρχισε να αναπτύσσεται αντίδραση σε αυτή τη νέα πολιτική από το 1975. Ορισμένα εκπαιδευτικά συμβούλια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την πολιτική, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση των μελών τους από την κυβέρνηση. Οι μαθητές άρχισαν να σαμποτάρουν τα μαθήματα. 
Στις 16 Ιουνίου του 1976, εκατοντάδες μαθητές γυμνασίου στο Σοβέτο, την αφρικανική κωμόπολη δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, διαδήλωσαν ενάντια στην χρήση της γλώσσας των Αφρικάανερς. 
Η αστυνομία αντέδρασε με ρίψη δακρυγόνων και έπειτα με πυροβολισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν οργισμένα πλήθη των κατοίκων του Σοβέτο, που έφτασαν τις 15.000, αντέδρασαν με το να επιτεθούν και να κάψουν κυβερνητικά κτήρια. Η κυβέρνηση έστειλε κι άλλη αστυνομία και στρατό, καταστέλλοντας την εξέγερση μέσα σε λίγες μέρες, με κόστος τη ζωή 23 Αφρικανών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και 200 σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες. 
Παρόμοιες εξεγέρσεις έγιναν και αλλού στην Νότιο Αφρική, με τη βία να συνεχίζεται και μέσα στα 1976-77. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1977, οι επίσημες αρχές μετρούσαν 494 μαύρους, 75 έγχρωμους, 1 Ινδιάνο και 5 λευκούς νεκρούς. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, ο Στιβ Μπίκο, που το κίνημά του "Μαύρη Συνείδηση" επηρέασε τους μαθητές του Σοβέτο και κρατούνταν στην φυλακή επ' αόριστον, πέθανε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κατά τη διάρκεια αστυνομικής ανάκρισης (ΕΞΑΝΤΑΣ).

Διαβάστε σχετικά εδώ, εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου