Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Η Λωξάνδρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο

Η Λωξάνδρα Λούκας (Lloxy) έγινε η πρώτη γυναίκα με σύνδρομο Down που έπαιξε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η ταλαντούχα ηθοποιός συμμετείχε τον Αύγουστο του 2023 στην παράσταση «Τρωάδες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Παράλληλα, συγκίνησε τους τηλεθεατές με την εμφάνισή της και την ξεχωριστή της ερμηνεία, στην σειρά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, «Ο Γιατρός», μέσα από την οποία έστειλε ένα δυνατό μήνυμα ενθάρρυνσης και συμπερίληψης.

Η υπεύθυνη διανομής ρόλων της σειράς αναζητούσε ηθοποιούς με σύνδρομο Down και πρότεινε τη Λωξάνδρα. Η μητέρα της μίλησε στο thestival.gr και αναφέρθηκε στις συνεργασίες της κόρης της.

Η Λωξάνδρα, όπως τονίζει η μητέρα της, αντιμετωπίστηκε από τον κο Μαρκουλάκη ως συνάδελφος ηθοποιός και έδειξε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού απέναντί της. «Στάθηκε απέναντί της με πλήρη αποδοχή των δυσκολιών της», αναφέρει.

«Ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκε την εμπειρία του αργότερα σε συνεντεύξεις ήταν πολύ συγκινητικός και είναι πολύ σημαντικό να ακούς έναν καταξιωμένο ηθοποιό να μιλά για τη Λωξάνδρα ως ηθοποιό και όχι απλώς ως άτομο με αναπηρία που παίζει», επισημαίνει.
Τα προβλήματα της υγείας

«Η Λωξάνδρα ξεκίνησε τη ζωή με μία επισφαλή υγεία και με μια μεγάλη αγωνία από μας τους γονείς της που αφορούσε την αποκλειστικά την υγεία της. Από εγχειρήσεις καρδιάς, αναπνευστικές δυσκολίες, ατυχήματα και πολλά άλλα. Τα πρώτα της χρόνια σε αυτόν τον κόσμο ήταν γεμάτα με εξαιρετικά σκληρή δουλειά προκειμένου να επιβιώσει και να μπορέσει να αναπτύξει βασικές δεξιότητες», αναφέρει στο Thestival η μητέρα της.

Και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών της ταλέντων. Ζώντας όμως σε ένα σπίτι γεμάτο χρώματα, κοστούμια και μουσική τα ανέπτυξε μόνη της. Οι γονείς και το φιλικό περιβάλλον εργάζονταν στο θέατρο και ως εκ τούτου υπήρχαν πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα».

Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ

Προέκυψε από την Λωξάνδρα Λούκας, και την μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητες της η μητέρα της Ελένη Δημοπούλου. Ένα δημόσιο project με σκοπό τη δημιουργία πορτραίτων, ώστε να φτιαχτεί μία τεράστια κοινωνία με ανθρώπους διαφορετικούς.

«Το project πήρε μεγάλη διάσταση και έγιναν πολλά διαδικτυακά εργαστήρια εκμάθησης της μεθόδου σε μέλη και φίλους της ομάδας Εν Δυνάμει, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν “νέα” πρόσωπα και να τους δώσουν ζωή, με τα βιογραφικά των φανταστικών προσώπων που απεικονίζονται στα πορτρέτα».

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου