Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

LovABLE: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση για παιδιά με αναπηρίες στην προσχολική ηλικία

Οι συνεργάτες ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-CHALLEDU-inclusion | games I education -CENTRULSCOLAR PENTRU EDUCATIE INCLUZIVA ARAD, στα πλαίσια Προγράμματος ERASMUS παρουσιάζουν τo έργο «LovABLE: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση για παιδιά με αναπηρίες στην προσχολική ηλικία». 

To έργο «LovABLE: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση για παιδιά με αναπηρίες στην προσχολική ηλικία» στοχεύει στην προώθηση της ένταξης των παιδιών με αναπηρίες στην παιδαγωγική εκπαίδευση σχετικά με την ανθρώπινη ανατομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτογνωσία, τις υγιείς συναισθηματικές σχέσεις και ευθύνες, τη συναίνεση, την υγιεινή, την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, τη σεξουαλικότητα κατά την ανάπτυξή της και τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. 

Αν και η σεξουαλική αγωγή αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών, στα περισσότερα σχολεία της ΕΕ, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για την προσαρμογή και την εξέταση σχετικών ζητημάτων για τα παιδιά με αναπηρίες, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία. 

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ 
  • Εκπαιδευτικοί ή άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά με αναπηρία στην πρώιμη παιδική ηλικία Γ
  • ονείς, σύλλογοι γονέων, συγγενείς, φροντιστές και γενικά όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά σε ένα παιδί με αναπηρία 
  • Διευθυντές σχολείων, φορείς χάραξης σχολικής πολιτικής και σχετικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Παιδείας και των διευθύνσεων εκπαίδευσης) σε όλη την Ευρώπη 
  • Συνεργαζόμενοι εταίροι/οργανισμοί και ιδρύματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία 

Οι συνεργάτες του Έργου 
  • CHALLEDU-inclusion | games I education 
  • ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 
  • CENTRULSCOLAR PENTRU EDUCATIE INCLUZIVA ARAD 

_______________________ 

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας είναι ένα δημόσιο σχολείο, που ιδρύθηκε το 2006, στη Χαλκίδα (πρωτεύουσα του νησιού της Εύβοιας). Είναι η μοναδική μονάδα του νησιού που ασχολείται με μαθητές με αναπηρία στην προσχολική ηλικία (4-7 ετών). Το σχολείο μας διαθέτει μια ομάδα εκπαιδευτικών και επαγγελματιών (εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, σχολική νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και ειδικό βοηθητικό προσωπικό) και εργάζεται με μαθητές που προέρχονται από διάφορες περιοχές του νησιού. 
CENTRUL SCOLAR PENTRU EDUCATIE INCLUZIVA ARAD 
Το Σχολικό Κέντρο Ενταξιακής Εκπαίδευσης Arad είναι μια εκπαιδευτική μονάδα, η οποία αποτελεί μέρος του σχολικού δικτύου, με στόχο και σκοπό την ανάκαμψη, αντιστάθμιση, αποκατάσταση, σχολική και κοινωνική ένταξη διαφόρων κατηγοριών παιδιών/μαθητών/νέων με αναπηρία. Το σχολείο διασφαλίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσω της τυπικής εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο στην ειδική όσο και στη γενική εκπαίδευση, καθώς και το προσωπικό που συμμετέχει στην εκπαίδευσή τους. Το σχολείο μας στοχεύει στη δημιουργία ενός ελκυστικού και φιλικού περιβάλλοντος καθώς και ενός προσβάσιμου προγράμματος σπουδών που ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις δυνατότητες κάθε παιδιού. 
CHALLEDU – inclusion | games | education i
Η CHALLEDU – inclusion | games | education είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πρωτοπορεί σε νέα μοντέλα μάθησης, ένταξης και συμμετοχής. Η CHALLEDU είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες Έρευνας και Ανάπτυξης αναφορικά με τη χρήση παιχνιδιών για την εκπαίδευση και την ένταξη. Η ομάδα μας σχεδιάζει και υλοποιεί παιγνιώδεις εμπειρίες, παιχνίδια, τυπικά και μη τυπικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές που βασίζονται σε διατομεακές, διεπιστημονικές προσεγγίσεις. 



Βασίλης Βούγιας
Πηγή: www.especial.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου