Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Το μηχάνημα που σώζει ζωές στο «Παίδων»

Η χαρά από τη γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται συχνά από αγωνία για την επιβίωσή του, όπως συμβαίνει στα νεογνά που χρειάζονται υποκατάσταση της νεφρικής τους λειτουργίας. «Τα νεογνά και βρέφη έως έξι κιλά μέχρι πρόσφατα τα μεταφέραμε στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός, και αυτό εφόσον πληρούσε το βρέφος τις προϋποθέσεις, δηλαδή ήταν αιμοδυναμικά σταθερό, οπότε η αεροδιακομιδή του ήταν ασφαλής», μεταφέρει στην «Κ» γνώστης της υφιστάμενης κατάστασης. Η μοίρα, βέβαια, για τα νεογνά που ήταν αιμοδυναμικά ασταθή ήταν ακόμη πιο σκληρή, καθώς στην πλειονότητά τους κατέληγαν.

Η ανακούφιση, επομένως, των γονιών ενός βρέφους που γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου ήταν μεγάλη, όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξωνεφρικής κάθαρσης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι για το εν λόγω περιστατικό δεν υπήρχε η επιλογή του εξωτερικού. Εδώ και λίγο καιρό το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» διαθέτει το ίδιο μηχάνημα το οποίο εξυπηρετεί τα βρέφη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάντοβα· εκεί είχε γίνει το δεύτερο σπίτι πολλών οικογενειών από την Ελλάδα. «Το μηχάνημα Carpediem το αποκτήσαμε χάρη στη δωρεά του Σωματείου “Πνοή – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού” που πάντα μας στηρίζει και το παρέχουμε σε όλα τα μωρά κάτω των έξι κιλών που πάσχουν από οξεία νεφρική ανεπάρκεια», εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Αριστούλα Πατσούρα.

«Οι αιτίες μιας νεφροπάθειας μπορεί να είναι πολλαπλές, άλλοτε αναστρέψιμες και άλλοτε όχι», διευκρινίζει η ίδια. «Εκτιμούμε ότι το εν λόγω μηχάνημα θα στηρίξει περίπου 5 με 10 παιδιά τον χρόνο, για τα οποία οι άλλες μέθοδοι, όπως η περιτοναϊκή κάθαρση, δεν ενδείκνυνται. Επίσης θα ανακουφίσει τα ταμεία από μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση». Οταν τα βρέφη περάσουν τα έξι κιλά, βάσει της κατάστασης της υγείας τους, οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες θεραπευτικές μεθόδους.

Η ομάδα της ΜΕΘ στο «Αγλαΐα Κυριακού» προετοιμαζόταν καιρό για τη λειτουργία του Carpediem, που αποτελεί τομή για τα δεδομένα στην Ελλάδα. «Δύο συνάδελφοι μετέβησαν στην Πάντοβα για να εκπαιδευτούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα είχαμε περιστατικό», σημειώνει η κ. Πατσούρα. «Είναι μια τεχνική την οποία εφαρμόζαμε έως τώρα σε μεγαλύτερα παιδιά με άλλα μηχανήματα». Η εφαρμογή στα παιδιά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή παρακολούθηση. «Χρειάζεται τακτική αλλαγή φίλτρου», περιγράφει, «συχνά η διαδικασία διαρκεί πάνω από 5 ώρες έως και συνεχώς όλο το 24ωρο και το μηχάνημα κάνει ό,τι ακριβώς θα έκανε ένας υγιής νεφρός, που καθαρίζει αυτόματα το αίμα του οργανισμού».

Καθώς το πρώτο περιστατικό αιμοκάθαρσης συνέπεσε με τις γιορτές του Πάσχα, το ολιγομελές προσωπικό της ΜΕΘ γιόρτασε δίπλα στο νεογνό, το οποίο τους προσέφερε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Υπάρχει αγαστή διατομεακή συνεργασία, καθώς το βρέφος παρακολουθείται ταυτόχρονα από τους νεογνολόγους, τους νεφρολόγους και τους παιδιάτρους-εντατικολόγους του νοσοκομείου.

Ελλείψεις προσωπικού

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία ως η μοναδική παιδιατρική ΜΕΘ COVID στην Αττική ανέλαβε πάνω από 100 ανήλικους ασθενείς, λειτουργεί όπως και άλλα τμήματα νοσοκομείων στο «κόκκινο» ελλείψει ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αν και οι οργανικές θέσεις γιατρών είναι 11, αυτή τη στιγμή «μάχιμοι» είναι μόνο επτά. Η διαχείριση της COVID-19 οδήγησε σε εργασιακή εξουθένωση σχεδόν το σύνολο των νοσηλευτών, μέρος των οποίων ζήτησε να μετατεθεί σε τμήματα λιγότερο νευραλγικά, ενώ ταυτόχρονα δύο γιατροί προσέφυγαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλοι δύο ασθένησαν. «Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη της πολιτείας», κλείνει η κ. Πατσούρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου