Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ένα νεανικό δίκτυο για ζητήματα πρόληψης της ψυχικής υγείας στα σχολεία ξεκινά από τη Λέσβο

Το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο νεανικών οργανισμών σε όλη την Ελλάδα, που θα δημιουργεί ασφαλείς χώρους ενημέρωσης για την Ψυχική Υγεία και θα πραγματοποιεί τοπικές δράσεις αποστιγματοποίησης και ενδυνάμωσης των νέων, δημιουργεί o οργανισμός Letters to Strangers Greece.

Το ελληνικό παράρτημα του Letters to Strangers ιδρύθηκε το 2021 ως μια πρωτοβουλία για τη δυναμική εισαγωγή της ψυχικήςυγείας σε πληθυσμούς σχολείων και πανεπιστημίων. Συνιδρυτές του Letters to Strangers Greece, είναι δυο νέοι από τη Λέσβο ο Ηλίας Ψυρούκης ερευνητής που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes «30under30 Greece 2021» και η Βασιλική Ψάνη με σπουδές στην ψυχολογία και μαζί με τον Γιώργο Τσιγκλή , επίσης ψυχολόγο, θέλοντας να προσφέρουν στον τόπο που τους μεγάλωσε, οι εναρκτήριες δράσεις του βασικού τους προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε σχολικές μονάδες της Λέσβου

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Ηλίας Ψυρούκης, «μετά και από μια προσωπική εμπειρία κατάθλιψης και απόπειρας, αλλά και ανάλογα περιστατικά που μου μεταφέρουν μαθητές μου, θέλησα μαζί με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να μιλάνε. Δε μιλάμε για ψυχοθεραπεία, αλλά για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη. Το πρόγραμμα αυτό έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και θα ξεκινήσει από τα σχολεία της Λέσβου .Καλούμε τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δηλώσουν συμμετοχή και 15-18 Μαΐου θα βρεθούμε στη Λέσβο όπου θα πραγματοποιήσουμε διαδικτυακή ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το τι πρόκειται να κάνουμε και στη συνέχεια θα αφιερώνουμε δύο διδακτικές ώρες σε κάθε σχολείο.»

Το Break the Stigma είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία των νέων, οι οποίοι πολύ συχνά υπολείπονται γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Η δράση προσφέρει βοήθεια σε έναν πληθυσμό που ψυχικά δυσφορεί μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής του ανάπτυξης, όντας η εφηβεία μια περίοδος πολλαπλών και έντονων αλλαγών, βιώνοντας ταυτόχρονα μια κοινωνία όπως η Ελλάδα της μετακρίσης, της πανδημίας και του πολέμου, με απρόβλεπτες ψυχοπιεστικές συγκυρίες. Εμπόδιο στην αντιμετώπιση στέκεται το ψυχοκοινωνικό στίγμα που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην κακή πρόγνωση των ψυχικών ασθενειών.

Στόχος του προγράμματος είναι ο ψυχολογικός αλφαβητισμός των νέων, ώστε να διορθώσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουν για την ψυχική υγεία και τελικά να αποδομήσουν το στίγμα με το οποίο είναι συνυφασμένη. Φέρνοντας το μέσα στα σχολεία θέλουμε να κάνουμε τη δική μας συμβολή στο μέλλον μιας γενιάς που πλησιάζει όλο και πιο πολύ στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας.

Εγγραφές Σχολείων: https://forms.gle/nbsbhYsf9XcHTsLH9

Εγγραφές Εκπαιδευτικών & Κηδεμόνων: https://forms.gle/K4gC9N7j8Tr4uWux5

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.: Αρ. Πρωτ. Φ.2.1/ΜΓ/66905/102870/Δ7

Επικοινωνία:


Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου