Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός σχεδίου: Παντός κλίματος - Η ζωή μας στο μέλλον

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (εφεξής «το Μουσείο»), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οικονομία και κλίμα: Handle with care», διοργανώνει πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδίου για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου / Λυκείου με τίτλο «Παντός κλίματος - Η ζωή μας στο μέλλον».

Η παραπάνω έκθεση στοχεύει στην επισκόπηση της έννοιας της κλιματικής αλλαγής, των αιτιών και των επιπτώσεών της, και ειδικότερα στη σχέση της με την παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην ενθάρρυνση τόσο των ατομικών όσο και των κοινωνικών νοοτροπιών και συμπεριφορών που απαιτούνται για μια πιο βιώσιμη πορεία στο μέλλον. Διερευνά επίσης στοχευμένα το θεσμικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών και τη δυνατότητά τους να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται λοιπόν να εμπνευστούν από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης και να σχεδιάσουν πώς φαντάζονται ότι θα είναι το περιβάλλον μας σε δύο δεκαετίες.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες (εφεξής «μαθητές») δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Σε πρώτο στάδιο, τα παιδιά θα επισκεφθούν την έκθεση, είτε φυσικά στο πλαίσιο οργανωμένης μαθητικής εκδήλωσης, είτε ηλεκτρονικά στο δικτυακό της τόπο Οικονομία και κλίμα: Handle with care, προκειμένου
να μάθουν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της,
να πληροφορηθούν για τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με την οικονομία,
να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και
να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην αντιμετώπισή τηςώστε κατόπιν, έχοντας εμπνευστεί από το περιεχόμενο της έκθεσης, να σχεδιάσουν πώς οραματίζονται το περιβάλλον μας σε 20 χρόνια από σήμερα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τα σχέδια που θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν στο Μουσείο, θα αξιολογηθούν ως προςτη νοηματική και συμβολιστική τους επιτυχία σε σχέση με το προτεινόμενο θέμα,
τη συμβατότητά τους με τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού και
τη σχεδιαστική τους αρτιότητα,από ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τελικά, θα διακριθεί ένα και μοναδικό σχέδιο.

ΒΡΑΒΕΙΟ
Το επιλεγμένο σχέδιο θα αποτυπωθεί σε ανάγλυφο, στη μία όψη αναμνηστικού νομισματόμορφου μεταλλίου που θα παραχθεί από το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) της Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οικονομία και Κλίμα «Handle with care». Η άλλη όψη θα κοσμείται από την παράσταση «Υδρόγειος στο παρά πέντε», της εικαστικού Μ. Αντωνάτου. Το μετάλλιο θα φέρει επίσης το όνομα του σχεδιαστή και του σχολείου του, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους μαθητές του σχολείου του νικητή και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς κατασκευάζονται τα νομίσματα, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Έναρξη του διαγωνισμού: 09/02/2023

Α’ ΦΑΣΗ: Δήλωση συμμετοχής 15/02/2023 – 31/05/2023
Μετά τη φυσική ή διαδικτυακή επίσκεψη στην έκθεση, για την οποία προβλέπεται να αφιερωθεί μία (1) διδακτική ώρα, οι μαθητές μπορούν να αφιερώσουν όση ώρα επιθυμούν (εκτός ωρολογίου μαθητικού προγράμματος) για τη δημιουργία των σχεδίων. Τα σχέδιά τους πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που αναγράφονται παρακάτω στην παράγραφο «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ». Κατόπιν, οι συμμετοχές (συνοδευόμενες από τις υπεύθυνες δηλώσεις των ασκούντων την επιμέλεια των συμμετεχόντων) θα συγκεντρωθούν από τη Διεύθυνση του σχολείου σε χρόνο της επιλογής της και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Μουσείο εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος .

Β’ ΦΑΣΗ: Αξιολόγηση 01/06/2023 – 15/09/2023
Τα σχέδια θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Γ’ ΦΑΣΗ: Παραγωγή μεταλλίων
Η κοπή των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα παραγωγής του Ιδρύματος Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Τα σχέδια θα πρέπει να υλοποιηθούν με μαύρο μολύβι, μέσα σε κύκλο διαμέτρου 20 εκ. (βλέπε υπόδειγμα), να φωτογραφηθούν και να αποθηκευτούν σε ηλεκτρονικό αρχείο jpeg (μέχρι 2ΜΒ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μόνον διαμέσου των σχολικών μονάδων. Τα ηλεκτρονικά αρχεία των έργων θα αποσταλούν με ευθύνη της Διεύθυνσης κάθε σχολείου στο email MuseumContest@bankofgreece.gr μαζί με το φύλλο αξιολόγησης του διαγωνισμού (βλέπε φύλλο αξιολόγησης), τα στοιχεία των διαγωνιζομένων και του σχολείου τους, καθώς και τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων / κηδεμόνων. Το Μουσείο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει να αποσταλούν και τα πρωτότυπα σχέδια με μολύβι κατά το στάδιο της αξιολόγησης, περίπτωση στην οποία το κόστος θα επιβαρύνει τον παραλήπτη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων / κηδεμόνων τους, δηλ. Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή ότι επιτρέπει να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας. Θα δημοσιευτεί μόνο το επιλεγμένο σχέδιο και θα αποτυπωθεί σε μετάλλιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω στην παράγραφο «ΒΡΑΒΕΙΟ». Ο νικητής του διαγωνισμού δεν έχει καμία αξίωση έναντι του Μουσείου και της Τράπεζας για οποιαδήποτε αμοιβή ή οικονομικό αντάλλαγμα. Δεν θα προκύψουν έσοδα για το Μουσείο (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα επί των έργων, ισχύουν τα οριζόμενα στη παρούσα προκήρυξη και συμπληρωματικά - υπό την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τα εν λόγω οριζόμενα - οι διατάξεις του Ν.2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η Τράπεζα, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, ενημερώνει ότι τηρεί αρχείο προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ.) με σκοπό την διενέργεια του διαγωνισμού. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας με αυτοματοποιημένες ή/και μη αυτοματοποιημένες μεθόδους για τον ως άνω σκοπό από την Τράπεζα και δεν θα γνωστοποιούνται ή διαβιβάζονται σε τρίτους πλην των αρμοδίων υπαλλήλων της Τράπεζας. Τα προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων-ΓΚΠΔ) και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία τους. Τα δεδομένα τηρούνται για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την ημερομηνία κατακύρωσης του διαγωνισμού. Για τυχόν άσκηση των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με τα άρθρα 15 έως 21 του ΓΚΠΔ και συμπληρωματικά την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία (δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης ή διαγραφής των δεδομένων, περιορισμού επεξεργασίας, αντίταξης, φορητότητας), κάθε υποκείμενο επεξεργασίας μπορεί να επικοινωνήσει εγγράφως με την Τράπεζα της Ελλάδος στο email του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (dpo@bankofgreece.gr). Σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων σας υπάρχει το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο email MuseumContest@bankofgreece.gr ή στο τηλέφωνο 210-3204444.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου