Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Βαυαρία: Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία

Λόγω της έλλειψης δασκάλων στη Βαυαρία, όλοι όσοι μπορούν πρέπει να ανταποκριθούν: Έγκυες καθηγήτριες, φοιτητές ως προσωρινή βοήθεια και επίσης όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι καθηγητές επιστρέφουν στα σχολεία.

Ο Peter Neurohr εργάζεται στο σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Zolling της Άνω Βαυαρίας. Και το κάνει αυτό παρόλο που έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό. Επειδή υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών στη Βαυαρία.

Περισσότεροι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στη Βαυαρία από ποτέ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνολικά περίπου 780 εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται στη Βαυαρία κατά τη φετινή σχολική χρονιά παρά τη συνταξιοδότησή τους.

Την περασμένη σχολική χρονιά, υπήρχαν ακόμη περίπου 560 συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί. Αυτό είναι τώρα περίπου 40 τοις εκατό περισσότερο. Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται επίσης σε σχέση με την πανδημία της Κορόνας και τους Ουκρανούς μαθητές.

Προβλήματα και με τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

Αλλά τα πράγματα δεν πάνε πάντα τόσο καλά, όπως αναφέρει μια μαθήτρια για τον καθηγητή της σε ένα γυμνάσιο του Μονάχου.

Ο δάσκαλος επέστρεψε από τη σύνταξη και η τάξη δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης. “Τα μαθήματα είναι βασικά συχνά ξεπερασμένα”, λέει ο μαθητής.

Επιπλέον, ο δάσκαλος ξεχνά μερικές φορές σε ποια τάξη βρίσκεται ή ποιες εργασίες έχει ήδη κάνει με την τάξη. Το συμπέρασμα του μαθητή: “Βασικά, είναι λίγο προβληματικό.

Το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας απορρίπτει την κριτική

Το βαυαρικό υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, απορρίπτει τέτοιες αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες των συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, οι έμπειροι εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι στα σχολεία ως πρόσθετη υποστήριξη.

Προκειμένου να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν ακόμη περισσότερες ώρες οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, το όριο πρόσθετων αποδοχών για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς αυξήθηκε επίσης για το τρέχον σχολικό έτος.

Διαφορετικά, η εργασία δεν θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα για πολλούς συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: grland

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου