Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Βιωματική ενημερωτική δράση για τους σκύλους-οδηγούς τυφλών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

Τετάρτη 8 Ιουνίου – Παρουσίαση Σκύλων Οδηγών (Άξονας – “ΑΜΕΑ”) – Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Πώς οι σκύλοι-οδηγοί διευκολύνουν τις μετακινήσεις των τυφλών χειριστών τους; Πώς αποφεύγουν εμπόδια στο πεζοδρόμιο; Πώς βρίσκουν θέση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα γκισέ; Πώς μαθαίνουν να περνούν με ασφάλεια το δρόμο;

Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ολιγόλεπτες βιωματικές δράσεις με τους σκύλους-οδηγούς και να κατανοήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης που δημιουργείται μαζί τους. Κατάφεραν να εμπλακούν βιωματικά σ’ αυτή τη δράση με το να υποδυθούν τον ρόλο ενός ανθρώπου με οπτική αναπηρία (καλύπτοντας τα μάτια τους), να κρατήσουν το ειδικό σαμάρι και να εμπιστευτούν τους σκύλους-οδηγούς που ανέλαβαν να τους κατευθύνουν.

Ερσίν Μποζ, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης : Γολγοθάς η μετακίνηση των συμπολιτών μας με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία μέσα στην πόλη 

Ο κ. Μποζ δήλωσε μεταξύ άλλων πως στα πλαίσια της δράσης, την πόλη μας επισκέφτηκαν από την Αθηνά και την Θεσσαλονίκη, Σύλλογοι Σκύλων οδηγών Ελλάδος. Παρουσίασαν στους πολίτες τη δράση τους και μέσω αυτής κατάφεραν να βιώσουν την εμπειρία και να «δουν» μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με οπτική αναπηρία και του σκύλου οδηγού του και να κατανοήσουν τις δυσκολίες στη ζωή ενός ατόμου με προβλήματα όρασης αλλά και τη σχέση ζωής με τον σκύλο οδηγό του.

Γολγοθάς η μετακίνηση μέσα στην πόλη των συμπολιτών μας με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία

Ο κ.Μποζ αναφέρθηκε παράλληλα και στα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία. Αξίζει να τονιστεί ότι ένα προσβάσιμο περιβάλλον διασφαλίζει την ανεμπόδιστη συμμετοχή στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην ενημέρωση, στο κοινωνικό γίγνεσθαι γενικά, διασφαλίζοντας κατ’ επέκταση ίσες ευκαιρίες σε όλους για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.


Κώστας Κουρτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης: Η Εβδομάδα Υγείας περιλαμβάνει ενημέρωση, πρόληψη και εθελοντισμό μέσα από πολλές δράσεις

Όπως υποστήριξε ο κ. Κουρτίδης, στα πλαίσια των δηλώσεων του στο xanthipost.gr, η πολιτισμένη κοινωνία σέβεται τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, τους βοηθάει, τους εξυπηρετεί και τους αναδεικνύει. 

Άρα λοιπόν σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και την εύρεση τρόπων επίλυση τους, κατέληξε ο κ. Κουρτίδης. 


Μαρίνα Παυλίδου, Υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης (2019): Είμαστε όλοι ίσοι και διαφορετικοί!

Όπως εξήγησε η κ. Μαρίνα Παυλίδου, μιλώντας στην κάμερα του xanthipost.gr, η εβδομάδα Υγείας είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας ώστε να μπορούν τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι να αποκτούν βιωματικές εμπειρίες για το πώς νιώθουν οι συνάνθρωποί μας με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία. Υπογράμμισε μάλιστα πως η εβδομάδα δημόσιας υγείας έχει γίνει πλέον θεσμός και ευχήθηκε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμη περισσότερες .


Λάμπρος Τσούργιαννης, Διευθυντής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης:

Ο κ. Τσούργιαννης μίλησε στο xantipost.gr και ανέλυσε τις δράσεις και τους πυλώνες πάνω στους οποίες βασίζονται όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Εβδομάδας Υγείας. Όπως εξήγησε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή της κ. Γεωργίου Λουκά, και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης διοργανώνει την τρέχουσα εβδομάδα σειρά δράσεων στα πλαίσια της Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας (6-12 Ιουνίου 2022 & 14 Ιουνίου 2022). Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πλήθος δράσεων που κινούνται γύρω από 4 άξονες: “Πανδημία Επιπτώσεις”, “ΑΜΕΑ” , “Πρόληψη-Εθελοντισμός” & “Αιμοδοσία” και υλοποιούνται με τη συμμετοχή και συνεργασία της Α’ βάθμιας Διεύθυνσης Ξάνθης, της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, του Σκακιστικού Ομίλου Ξάνθης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης “Η Αγάπη” και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. 


Αξίζει να τονιστεί ότι αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι Παράλληλες Δράσεις : “Μπαίνω στη θέση Άλλου – Παίζω GoalBall” & “Το σκάκι είναι για όλους” (Άξονας – “ΑΜΕΑ”) από τις 10.00 έως τις 12.00 στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο.

Η εκδήλωση “Μπαίνω στη θέση Άλλου – Παίζω GoalBall” αφορά δράση με τα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης.

Η εκδήλωση “Το σκάκι είναι για όλους” υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης, τη Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης.

Πηγή: xanthipost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου