Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται τα νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικά καταναλωτικά προϊόντα, προσπαθώντας να κόψουν απ’ όπου μπορούν προκειμένου να τα φέρουν βόλτα. Όμως, ο βαθμός δυσκολίας είναι σαφώς μεγαλύτερος στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, όταν μάλιστα τα έσοδα είναι περιορισμένα και πρέπει να γίνουν περικοπές σε μια σειρά δραστηριοτήτων ώστε να βγει ο μήνας.
Δύο από τα μεγάλα θύματα του ξέφρενου ράλι των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες μιλούν στη «Θ» για τα προβλήματα τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν, προσφέροντας στα παιδιά τους ό,τι καλύτερο μπορούν. Έχουν ο καθένας από τρία ανήλικα παιδιά που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς.
Καθημερινή είναι η μάχη για τον 45χρονο Βολιώτη Βαγγέλη Σκεπετάρη ο οποίος έχει τρία παιδιά και περιμένει το τέταρτο, ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη διαβίωση των τέκνων του ηλικίας 8, 9 και 11 ετών, τα οποία φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό λόγω νοητικής υστέρησης. Όλες οι αγορές, όπως μας περιγράφει, γίνονται με τεφτέρι και όταν φτάσει το τέλος του μήνα, που μπαίνει στον λογαριασμό το επίδομα, προχωρά στην εξόφληση του «μπακάλη». Ο ίδιος παλιότερα δούλευε σε βουλκανιζατέρ αλλάζοντας λάστιχα, όμως, πλέον έχει σταματήσει. Έτσι για να τα φέρει βόλτα προσπαθεί να κάνει μεροκάματα από δω και από κει, ενώ θέλει να βρίσκεται και αρκετές ώρες στο σπίτι για να βοηθά τη σύζυγό του με τα παιδιά, γιατί μόνη της είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει.
Ένα παλαιότερο χρέος προς πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που του άφησε συγγενικό του πρόσωπο, αποτελεί θηλιά για τον 45χρονο, καθώς φτάνει στο ποσό των 17.000 ευρώ, το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να εξοφλήσει, ενώ καταβάλει και ένα μέρος των τρεχόντων λογαριασμών του ρεύματος, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για να αποπληρωθεί όλο το ποσό. Έτσι φοβάται πως ανά πάσα στιγμή θα δει συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ έξω από το σπίτι του, στη Νέα Δημητριάδα, να φτάνει για να του διακόψει τη σύνδεση. «Ό,τι μπορώ βάζω για το ρεύμα. Πλέον με την ακρίβεια δεν έφτασαν τα χρήματα για να εξοφληθεί όλο το χρέος των ειδών πρώτης ανάγκης, γιατί έδωσα 250 και έμειναν και 50 επιπλέον. Με βοηθάνε και από τη γειτονιά και από το σχολείο και παρά τις δυσκολίες θεωρώ ότι τα παιδιά είναι ευλογία. Δεν με ενδιαφέρει να πάω σε καφετέρια και να καθίσω να πιώ έναν καφέ. Προτιμώ να τον πιώ στο σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 45χρονος, ο οποίος περιγράφει ένα περιστατικό όταν η ΔΕΥΑΜΒ του έκοψε το νερό. «Το χρέος έφτανε τα 360 ευρώ και ξαφνικά μας το κόψανε. Πήγα εκεί και τους παραπονέθηκα. Μου απάντησαν ότι τα χρωστούμενα δεν είναι τόσα, αλλά 2.000 ευρώ λόγω παλαιότερων οφειλών από στενό συγγενικό πρόσωπο. Αιφνιδιάστηκα και ρώτησα τι μπορώ να κάνω για να επανέλθει το νερό γιατί, όπως τους είπα, έχω τρία παιδάκια ΑμεΑ. Μου απάντησαν ότι πρέπει να δώσω 15 ευρώ, τα οποία δεν είχα. Μου έδωσε τελικά ένας γείτονάς μου ένα 20άρικο και βρέθηκε λύση».
Πρόβλημα η βενζίνη
Στο αυξημένο κόστος των καυσίμων στέκεται ο 30χρονος Στέλιος Αϋφαντής, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και σε λίγο θα αποκτήσει και έκτο, με δύο από αυτά να φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό της Αγριάς και του χρόνου αναμένεται το τρίτο, που αντιμετωπίζει ελαφρά νοητική υστέρηση. Πρόκειται για έναν 10χρονο και έναν 11χρονο οι οποίοι διαμένουν μαζί με τους γονείς τους και τα υπόλοιπα αδέλφια τους στη Δράκεια.
Ο 30χρονος κατάφερε να μονιμοποιηθεί πριν 3 χρόνια, μετά από 17 χρόνια εργασίας με συμβάσεις που ανανεώνονταν στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητό του για να βρίσκεται στη δουλειά του. «Η βενζίνη είναι μεγάλο πρόβλημα. Πλέον χρειάζομαι 50 ευρώ επιπλέον την εβδομάδα, με τα 300 ευρώ να φεύγουν εύκολα τον μήνα» υποστηρίζει, λέγοντας τα έσοδά του ανέρχονται σε 980 ευρώ, συν κάθε δύο μήνες τα 1.000 ευρώ του Α21, ενώ τα έξοδα είναι περισσότερα. «Στερούμαστε και να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το κράτος θα έπρεπε να βοηθά τους πολύτεκνους. Πάντως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το σχολείο, το οποίο διαθέτει κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, ενώ μας βοηθά και ο διευθυντής κ. Μιχαλόπουλος» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στόχος η κοινωνικοποίηση
Ο διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τους γονείς προς όφελος των μαθητών, τονίζει πως στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η τελική τους ένταξη στο γενικό σχολείο.
«Ο μαθητής ερχόμενος εδώ ουσιαστικά πρέπει να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να ξέρει να μιλάει, να ακούει είναι σημαντικό, να περιμένει τη σειρά του, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει το συμπεριφορικό και μετά το γνωστικό, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχονται από περιβάλλον όπου δεν έχουν όρια. Στη συνέχεια να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από το παιχνίδι και στο έργο μας σημαντικοί αρωγοί είναι οι γονείς. Θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδεχθούν, εάν δεν το έχουν κάνει, ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα και στη συνέχεια να το βοηθήσουμε. Το σχολείο διαθέτει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, όπως εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό. Λειτουργεί πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας, κολύμβησης, υπάρχει συνεργασία με ΚΔΑΠ και φροντιστήριο ξένων γλωσσών στον Βόλο. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με άλλους φορείς. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά να βγουν κερδισμένα από το παραμικρό, γιατί η ειδική αγωγή είναι εντός εισαγωγικών η τέχνη της ευκαιρίας. Το μότο μου είναι ό,τι και να κάνεις για τα παιδιά ποτέ δεν είναι αρκετό» κατέληξε.
Πηγή: e-thessalia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου