Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Αποκλεισμός ΑμεΑ από την χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ν.Σμύρνης

Η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ στη Νέα Σμύρνη που δημιουργήθηκε για τη διεκδίκηση της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών ΑμεΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, προέβει σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού των ΑμεΑ από την χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ν.Σμύρνης, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της άνισης και άδικης μεταχείρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους. Στα αιτήματά τους έχουν ανταποκριθεί, αποστέλλοντας επιστολές, η ΕΣΑμεΑ – Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αναλυτικά…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/2/2021

Η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ στη Νέα Σμύρνη απευθύνεται στον πρωθυπουργό γιατί το ζήτημα που την απασχολεί αντανακλά την αδιάκοπη, για αυτήν, εμπειρία, που εμποτίζει άλλοτε με μικρότερο και άλλοτε με μεγαλύτερο ποσοστό όλο τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, υπήρχε και θα υπάρχει και πέραν των πρόσκαιρων συνθηκών πανδημίας και έχει υπερτοπική σημασία.

Έπειτα από τις άκαρπες προσπάθειες συνεργασίας με τον Δήμο Νέας Σμύρνης αποτείνεται σε όλους τους φορείς που μπορούν να γίνουν κοινωνοί του ζητήματος ελπίζοντας στην αρμόζουσα επίλυση από μια ευνομούμενη κοινωνία.

Εν συντομία:
Η θεραπευτική κολύμβηση, είτε για κινητικές είτε για ψυχοσυναισθηματικές παθήσεις, αποτελεί βασικό και δια βίου παράγοντα για την υγιή διαβίωση των ΑμεΑ. Είναι ατομική, εξατομικευμένη και εφαρμόζεται 2-3 φορές την εβδομάδα.
Το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης είναι ισόγειο, κλειστό, με μικρή και μεγάλη πισίνα, με όλους τους χώρους και τις πισίνες θερμαινόμενες, με ειδικά διαμορφωμένα αποδυτήρια ΑμεΑ, με αναβατόριο και με πλήρη προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του. Είναι το μοναδικό σε όλα τα όμορα Νότια προάστια με τον συγκεκριμένο συνδυασμό υποδομών.
Δημότες και ετεροδημότες, ΑμεΑ ή γονείς με παιδιά ΑμεΑ, εξυπηρετούνται για την θεραπευτική κολύμβηση των παιδιών τους στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης τα τελευταία 20 χρόνια. Τον Ιούλιο του 1019 εξυπηρετούνταν 110 περίπου ωφελούμενοι.
Ουδέποτε, στα 20 χρόνια, παρατηρήθηκε οποιαδήποτε ενόχληση ή παρεμπόδιση οποιουδήποτε άλλου προγράμματος του Δημοτικού Κολυμβητηρίου από την χρήση του από ΑμεΑ.
Το Φθινόπωρο του 2019, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, καθυστέρησε, επί περίπου 40 ημέρες την άδεια χρήσης του κολυμβητηρίου από ΑμεΑ με την αιτιολογία ότι αρχειοθετεί τους ωφελούμενους.
Τον Μάιο του 2020 και παρ’ ότι η χρήση του κολυμβητηρίου από ΑμεΑ υπόκειντο στο ίδιο ΦΕΚ1987/23-05-20 με τους υπόλοιπους κολυμβητές, χρειάστηκαν πάλι επανειλημμένες οχλήσεις προκειμένου να επιτραπεί, σε ύστερο χρόνο, η θεραπευτική διαδικασία των ωφελούμενων.
Αφ’ ότου δε επαναλειτούργησε προς χρήση και μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑμεΑ χρηστών δεν έχει πρόσβαση στις θεραπείες του. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης επιδόθηκε σε νέο ρεκόρ γραφειοκρατίας των αιτήσεων ΑμεΑ, παρά την υποτιθέμενη αρχειοθέτηση του 2019 θέτοντας επιπλέον ζήτημα εντοπιότητας, αποκλείοντας όλους τους ετεροδημότες.
Τέλος, η πεποίθηση του Δήμου ότι τα ΑμεΑ δεν πηγαίνουν σχολείο (σχόλασμα στις 14:10), δεν παρακολουθούν Κέντρα Ημέρας (τελειώνουν στις 15:00), δεν εργάζονται (9:00-17:00) ή/και μπορούν να συμπτυχθούν σε ομαδικό πρόγραμμα και άρα οι ώρες που τόσο μεγαλόκαρδα τους προσφέρονται, καθημερινές 14:00-15:00, δύναται να καλύψουν τις ανάγκες υγιούς διαβίωσης για τις οποίες κόπτεται, είναι αυθαίρετη.

Εν κατακλείδι και κατά την γνώμη μας, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, μέσω μιας υποτυπωδώς νομότυπης διαδικασίας, αποκλείει τα ΑμεΑ από την χρήση του Δημοτικού κολυμβητηρίου του.

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου έλαβε χώρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ στο ΟΑΚΑ στο οποίο έλαβαν μέρος αθλητές μας, έχοντας κάνει την τελευταία τους σοβαρή προπόνηση τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο δόθηκε έγκριση σε μόνον 4 (από τα 110) ΑμεΑ για χρήση της πισίνας. Όλοι οι νυν χρήστες είναι δημότες ενώ για τους ετεροδημότες δεν έχει εκδώσει ακόμα απόφαση ο Δήμος. Σε όλα τα άλλα προγράμματα του Δήμου για το Δημοτικό Κολυμβητήριο, κοινού, παιδικό, σχολείων και συλλόγων δεν τίθεται περιορισμός μεταξύ δημοτών και ετεροδημοτών. Από το τελευταίο lockdown και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια σε επιπλέον των αρχικών εγκρίσεων ΑμεΑ με την δικαιολογία ότι είναι κλειστές οι σχετικές υπηρεσίες αποκλείοντας πάλι τους ετεροδημότες.Το κολυμβητήριο λειτουργεί σήμερα(η μεγάλη πισίνα), με εκτενές ωράριο, για μόνον 8 ΑμεΑ!

Ζητείται η άμεση αποκατάσταση αυτής της άνισης και άδικης μεταχείρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους.

Όταν ένας σημαντικός και ισχυρός φορέας, όπως ένας Δήμος, όχι μόνον δεν έχει προτεραιότητά του ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ και δη παιδιά, αλλά προκαλεί και διακρίσεις εις βάρος τους, φοβόμαστε ότι αποτελεί προτροπή για γενίκευση των διακρίσεων.

Πηγή: nevronas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου