«Σε ποια στάση πρέπει να βάζω το μωρό μου για ύπνο;», «κάθε πόσην ώρα να το ταΐζω;». Η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια συνοδεύεται όχι μόνον από χαρά αλλά και από πολλή αγωνία – ειδικά σήμερα με την περιρρέουσα ανασφάλεια λόγω πανδημίας και τους αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές με τους οικείους. Αυτό διαπιστώνει καθημερινά το προσωπικό της Mαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου, που μέσω του νεοσυσταθέντος Συλλόγου «Φίλων Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου» μεριμνά έτσι ώστε να μη νιώσει καμία έγκυος ή λεχώνα μόνη και αβοήθητη εν μέσω παρατεταμένης καραντίνας.
«Ο σύλλογός μας, που αποτελείται από γυναίκες και άνδρες που έχουν ωφεληθεί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και έκτοτε σχεδιάζαμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “δίπλα στη γυναίκα που θηλάζει”», εξηγεί στην «Κ» η κ. Πόπη Καλαϊτζή, πρόεδρος του συλλόγου και ιατρός, που δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη της προς το επιστημονικό δυναμικό του νοσοκομείου, στο οποίο και η ίδια γέννησε τον γιο της το 2017.
Τον φιλόδοξο προγραμματισμό του συλλόγου, όμως, ήρθε να ανατρέψει η πανδημία, με συνέπεια τελικά όλες οι δραστηριότητες να μεταφερθούν online. Τα προγεννητικά μαθήματα, που διαρκούν δύο μήνες και γίνονται από μια διεπιστημονική ομάδα, κάποτε λάμβαναν χώρα κάθε Τετάρτη σε μια αίθουσα του νοσοκομείου, τώρα πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου. «Κάναμε ωστόσο την κρίση ευκαιρία, καθώς αυξήσαμε την εμβέλειά μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εγκύους από όλη τη χώρα να παρακολουθούν από την άνεση του σπιτιού τους», σχολιάζει ο καθηγητής δρ Νίκος Βλάχος, διευθυντής της κλινικής. Ετσι, στο μάθημα δίνουν το «παρών» μπροστά στις οθόνες τους περί τις πενήντα γυναίκες, ενώ παλαιότερα στο τμήμα συμμετείχαν μόλις δεκαπέντε. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται και διαδικτυακά σεμινάρια webinars, με παρεμφερή αντικείμενα, τα οποία γίνονται εξίσου… ανάρπαστα.
«Τα μαγνητοσκοπούμε και τα ανεβάζουμε στο Facebook, όπου προβάλλονται χιλιάδες φορές», σημειώνει η κ. Καλαϊτζή. «Ηδη από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου επικοινωνούσαν πολλές λεχώνες μέσω Facebook μαζί μας, θέτοντας πολλά ερωτήματα ειδικά για τον θηλασμό», θυμάται. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο κεφάλαιο, που απαιτεί επιστημονική γνώση και προσωπική εμπειρία, ο σύλλογος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα… mentoring. «Μητέρες, που έχουν πρόσφατα θηλάσει και έχουν περάσει από όλη αυτή τη διαδικασία, θα συμβουλεύουν εξατομικευμένα λεχώνες, σε προσωπικές συνεδρίες μέσω zoom, θέλοντας έτσι να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες από την απουσία οικείων προσώπων, φίλων και συγγενών, αλλά και επαγγελματιών, που σε άλλες συνθήκες βρίσκονταν στο πλάι της λεχώνας που θήλαζε», περιγράφει η κ. Καλαϊτζή. Ηδη στο εγχείρημα έχουν δεσμευθεί δέκα γυναίκες – μέντορες και είκοσι νέες μητέρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Απουσία των οικείων
«Η απουσία των οικείων αγχώνει πράγματι τους νέους γονείς», σχολιάζει η κ. Ράνια Νικολοπούλου, προϊσταμένη μαία στο Αρεταίειο, δεδομένου ότι πλέον απαγορεύονται οι επισκέψεις στα μαιευτήρια, «ωστόσο το ζευγάρι μένοντας μόνο του τα πρώτα 24ωρα δένεται περισσότερο και τελικά επιστρέφει ενδυναμωμένο σπίτι, έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει μόνο του». Την ανάγκη για μοίρασμα και επικοινωνία καλύπτουν μέσω των νέων τεχνολογιών. «Ο πατέρας, ο οποίος επιτρέπεται, αν τηρεί τις προϋποθέσεις (αρνητικό τεστ COVID και παρακολούθηση μαθημάτων), να είναι στο πλάι της γυναίκας του, στέλνει στους υπόλοιπους συγγενείς την πρώτη φωτογραφία του παιδιού». Η κ. Νικολοπούλου, επιστημονική διευθύντρια της Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, ήταν ανέκαθεν πεπεισμένη για τη σπουδαιότητα του ρόλου του πατέρα – ήδη από τη δεκαετία του ’90. «Το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να βρίσκει τον σωστό του βηματισμό», σχολιάζει. Ισως η συγκυρία της πανδημίας του δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί στον ρόλο του.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου