Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Παιδιά και νέοι με ειδικές ανάγκες στον κόσμο του διαδικτύου

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2021 το General Comment No 25. Το κείμενο αυτό επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών σε σχέση με το ψηφιακό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα παρατηρεί ότι αυτός ο χώρος γίνεται όλο και πιο σημαντικός, με όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής των παιδιών να λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά και να βασίζονται στην τεχνολογία.

Αναφέρει επίσης ότι:

Οι καινοτομίες στις ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών και τα δικαιώματά τους με ποικίλο και αλληλεξαρτώμενο τρόπο, ακόμη και όταν τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η ενότητα IX του General Comment επικεντρώνεται σε παιδιά με αναπηρίες και σημειώνει:

Το ψηφιακό περιβάλλον ανοίγει νέες προοπτικές για την συμμετοχή παιδιών με αναπηρίες σε κοινωνικές δραστηριότητες με συνομηλίκους τους, την πρόσβαση σε πληροφορίες και την εμπλοκή τους σε δημόσιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Συνιστά στα κράτη να λάβουν μέτρα για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε σχέση με το ψηφιακό τους περιβάλλον:

Τα παιδιά … αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια κατά την πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως περιεχόμενο με μη-προσβάσιμη μορφή, περιορισμένη πρόσβαση σε προσιτές βοηθητικές τεχνολογίες στο σπίτι, το σχολείο και την κοινότητα καθώς και απαγόρευση της χρήσης ψηφιακών συσκευών στο σχολείο, τα κέντρα υπηρεσιών υγείας και άλλα περιβάλλοντα.

Κατεβάστε από εδώ το εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες στον κόσμο του διαδικτύου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου