Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Συμβουλές παιδιάτρων: “Ημερολόγιο” για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Τα παιδιά μας, ειδικά ύστερα από τόσους μήνες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης ,αισθάνονται πιο έντονη από ποτέ, την ανάγκη για κολύμπι, παιχνίδια στην παραλία, αθλοπαιδιές στη γειτονιά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη τους, εγκυμονούν όμως κινδύνους. Για να είναι τα παιδιά ασφαλή το καλοκαίρι πρέπει οι γονείς να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να ακολουθούν κάποιους κανόνες, πάντα με τη καθοδήγηση του οικογενειακού παιδιάτρου.

Ασφάλεια κατά την έκθεση στον στον ήλιο

Να έχετε υπ’ όψιν ότι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι απαραίτητη και στους ενήλικες – οι οποίοι κινδυνεύουν κι αυτοί από ηλιακά εγκαύματα – αλλά κυρίως στα παιδιά. Μετά από ηλιακό έγκαυμα το δέρμα είναι ερυθρό, ζεστό και επώδυνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν φυσαλίδες στο δέρμα και πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος και αίσθημα κακουχίας.

Στα βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με μετακίνηση του βρέφους κάτω από βαθιά σκιά όπως ένα δέντρο. Να θυμάστε να ντύνετε τα μωρά με ελαφριά ρούχα και να τους φοράτε καπελάκι. Το αντιηλιακό το χρησιμοποιούμε συνήθως σε βρέφη άνω των 6 μηνών, μπορείτε όμως να το βάλετε σε μικρές περιοχές όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών και σε πιο μικρά μωρά όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος άμυνας ενάντια στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία είναι η παραμονή ση σκιά όταν είναι εφικτό και ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 4 μ.μ. Να επιλέγετε βαμβακερά ρούχα και τα παιδιά να φοράνε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου. Να απλώνετε το αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 25 ή παραπάνω στις περιοχές που το δέρμα του παιδιού σας δεν είναι καλυμμένο με ρούχα. Προσοχή ,να μην βάζετε αντιηλιακό γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα και αν εμφανιστεί εξάνθημα (αλλεργική αντίδραση) στο σώμα του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

Ασφάλεια κατά την κολύμβηση

Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων. Οι γονείς μπορούν να κάνουν το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα ασφαλέστερο, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, εκπαιδεύοντας τα παιδιά και επιβλέποντάς τα. Οι γονείς δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους σε χώρους που έχουν νερό.

Οι πισίνες στα σπίτια πρέπει να περιβάλλονται από υψηλό, μη αναρριχόμενο φράχτη, που καλύπτει το χώρο και από τις τέσσερις πλευρές, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, με αυτόματο κλείσιμο και αυτόματη κλειδαριά.

Οι γονείς, οι συντηρητές καθώς και οι ιδιοκτήτες της πισίνας πρέπει να μάθουν και να είναι σε θέση να προσφέρουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ενώ απαραίτητος είναι και ο σχετικός εξοπλισμός π.χ. σωσίβια δίπλα στην πισίνα.

Τσιμπήματα από έντομα ή μέδουσες

Η επαφή με τη φύση και το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν δήγματα από έντομα ή μέδουσες με εμφάνιση τοπικής φλεγμονής (ερυθρότητα, οίδημα),φαγούρας ή μιας πιο γενικευμένης και σοβαρής αντίδρασης. Καλό είναι να εφαρμόζετε στο δέρμα εντομοαπωθητικά προϊόντα, να φοράτε στα παιδιά μακρυμάνικες φανέλες και μακριά παντελόνια .Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τσιμπήματος ,απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

Ασφάλεια κατά την ποδηλασία

Τα παιδιά πρέπει να φορούν κράνος σε κάθε βόλτα με το ποδήλατο. Διδάξτε τους τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής πριν τους επιτρέψετε να κυκλοφορήσουν με το ποδήλατο τους στο δρόμο.

Ασφάλεια σε ημερήσια θερινή απασχόληση ή κατασκήνωση στην εποχή COVID-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα παιδιά στερήθηκαν την ευκαιρία να κάνουν καινούργιους φίλους, να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και να καταναλώσουν χρόνο εκτός σπιτιού. Όλα αυτά μπορούν να τα προσφέρουν τα προγράμματα θερινής απασχόλησης και οι κατασκηνώσεις τα οποία σύμφωνα με τις μελέτες μπορούν – όταν ακολουθούνται κάποιοι κανόνες – να περιορίσουν τη μετάδοση της COVID – 19 λοίμωξης.

Έτσι, μπορείτε ως γονείς να επιλέξετε τέτοιου είδους προγράμματα, εφόσον τα παραπάνω τηρούν τις προυποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας με τους λιγότερους κινδύνους μετάδοσης όλων των πιθανών λοιμώξεων (όχι μόνο του κορονωιού) οι οποίες είναι;
  • Η ενίσχυση της εφαρμογής από τα παιδιά των κανόνων υγιεινής των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η σωστή εφαρμογή της μάσκας
  • Περιορισμός της χρήσης εξοπλισμού και παιχνιδιών που μπορούν να μοιραστούν τα παιδιά και καλός καθαρισμός αυτών εφόσον χρησιμοποιηθούν.
  • Όλες οι δραστηριότητες να γίνονται κατά κανόνα σε εξωτερικό χώρο.
  • Να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής ή ενήλικας από το προσωπικό ενφανίσει συμπτώματα COVID-19
  • Μικρές ομάδες κατασκηνωτών με συγκεκριμένο βοηθητικό προσωπικό και καθορισμός των ωρών δραστηριοτήτων ώστε να περιορίζεται η επαφή ανάμεσα στις ομάδες.
  • Είναι πιο ασφαλές τα παιδιά να φέρνουν τα δικά τους γεύματα αν είναι δυνατόν και να τρώνε σε ξεχωριστές περιοχές ή μαζί με μικρές ομάδες κατασκηνωτών. Επίσης, το κάθε παιδί να έχει το δικό του μπουκάλι με νερό και να μη χρησιμοποιούνται ψύκτες.

Δρ. Όλγα Τζέτζη
Παιδίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Ειδικευθείσα στη Μ.Βρετανία
Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης

Πηγή: e-farmako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου