Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τρίτη Ηλικία: το στήριγμα της οικογένειας

Με αναφορές στη σύζυγό του και στο ...survivor ξεκίνησε την ομιλία του ο έγκριτος ψυχίατρος Μαρίνος Δεληγιάννης, στο 2ο κέντρο ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, κεντρίζοντας κατευθείαν το ενδιαφέρων των παρευρισκόμενων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δεληγιάννης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: άτομα τρίτης ηλικίας και ο ρόλος τους στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δωρεάν δράσεων του παραρτήματος Ροδόπης, της εταιρίας κοινωνικής-ψυχιατρικής-ψυχικής υγείας. «Επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στο προσδόκιμα επιβίωσης ενός ανθρώπου, κι επειδή έχει αλλάξει και η σύσταση της ελληνικής οικογένειας στη σύγχρονη εποχή, βλέπουμε πως αλληλεπιδρούν οι διάφορες γενιές μεταξύ τους», αναφέρει ο ψυχίατρος, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του παρότρυνε τους παρευρισκόμενους σε διαδραστικότητα, απαντώντας σε αρκετά ερωτήματα.

Ο ρόλος της τρίτης γενιάς έχει αλλάξει, καθώς οι παππούδες και γιαγιάδες επωμίζονται μεγάλα βάρη, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Παρόλα αυτά ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας, δοκιμάζεται στην κρίση αλλά παραμένει αρραγής. «Η οικονομική κρίση έχει φέρει κάποιες αλλαγές, αλλά ο θεσμός της οικογένειας, ιδίως στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει να είναι σταθερός. Εκεί εστιάζουμε, στο πως μπορούμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την οικογένεια, ώστε το δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογένειας να λειτουργεί υποστηρικτικά μεταξύ τους», επισημαίνει ο ομιλητής. Συγκεκριμένα, για την Κομοτηνή ως επαρχία προσθέτει ότι «έχουμε το ευτύχημα να ζούμε σε μια ημι-αστική περιοχή, οπότε ο θεσμός υφίσταται. Στις μεγάλες πόλεις έχει αλλάξει κάπως η σύνθεση και είναι εις βάρος της αλληλοβοήθειας». «Τα πολιτικά ζητήματα δεν άπτονται της δικής μου ιδιότητας. Εγώ βλέπω τα ζητήματα από τη συναισθηματική και ψυχική σφαίρα. Όμως, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις οικογένειες και οι συνταξιούχοι καλούνται με τις συντάξεις τους να βοηθήσουν», κατέληξε ο ομιλητής, αναφορικά με τα αυξημένα βάρη που «σηκώνουν» οι συνταξιούχοι.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
Αυτή δεν ήταν η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία ομιλία που πραγματοποιεί το παράρτημα Ροδόπης, καθώς στόχος είναι η απομυθοποίηση των ψυχικών νοσημάτων και του φόβου που αυτά προκαλούν. «Η συμμετοχή της τρίτης ηλικίας στις ομιλίες μας είναι ευχάριστη, όμως θέλουμε να αναφερθούμε και σε άτομα νεότερης ηλικίας. Παρόλα αυτά, όσα λέμε στα άτομα άνω των 45 ετών, τα μεταφέρουν και στις οικογένειές τους. Όμως, ο στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλο το ηλικιακό εύρος και να τους δώσουμε εξηγήσεις για όλα τα ψυχικά νοσήματα, ώστε αυτά να πάψουν να αποτελούν στίγμα», μας ενημερώνει σχετικά με τους στόχους του παραρτήματος και την κατεύθυνση των ομιλιών ο κ. Δεληγιάννης. Το παράρτημα κοινωνικής-ψυχιατρικής-ψυχικής υγείας Ροδόπης, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη, και όποιος ζητήσει βοήθεια η ανταπόκριση είναι άμεση, στο μέτρο του εφικτού. 

Το κλιμάκια στελεχώνουν οι: υπεύθυνος/ψυχίατρος- Μαρίνος Δεληγιάννης, ψυχολόγοι -κ. Χατζησαλή-κα. Σιακήρ- κα. Μπαξεβάνη, νοσηλεύτρια (εξειδικευμένη σε θέματα ψυχικής υγείας)- κα. Σταμπολάκη, γραμματεία- κα. Ζακώνη. Το παράρτημα εξυπηρετεί δωρεάν τους κατοίκους της Κομοτηνής για περισσότερα από είκοσι χρόνια, στα ελληνικά και στα τούρκικα. Το παράρτημα στεγάζεται επί της Παναγή Τσαλδάρη 70.

Πηγή: xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου