Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο προσωπικός βοηθός πρωταγωνιστής στις δράσεις του i-living

Στην έννοια του «προσωπικού βοηθού» επικεντρώθηκαν οι εφετινές δράσεις του οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης Ελλάδας i-Living. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ) που εορτάστηκε στις 5 Μαΐου, ο οργανισμός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποίησε σειρά δράσεων με σκοπό την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης. Πρόκειται για το κίνημα που διασφαλίζει στα ΑμεΑ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της επιλογής του τρόπου ζωής τους και της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή.

Εφέτος οι δράσεις τους ήταν αφιερωμένες στον προσωπικό βοηθό, το κυριότερο μέσο επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσης. Οπως εξηγούν τα μέλη του οργανισμού «ως προσωπικό βοηθό, εννοούμε το τρίτο άτομο που υποστηρίζει τον ΑμεΑ σε καθημερινές ή περιοδικές του ανάγκες. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ανεξάρτητης διαβίωσης και καμία κρατική παροχή προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση, παρ' όλη την επικύρωση το 2012 από τη χώρα μας της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 19), ο προσωπικός βοηθός δεν επιχορηγείται από το κράτος, όπως γίνεται, εδώ και δεκαετίες, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά τον ρόλο τους αναλαμβάνει το οικογενειακό και κοντινό περιβάλλον, προκαλώντας σε όλους τους εμπλεκομένους τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος πρόνοιας διαθέτει ως μοναδική νόμιμη λύση την ιδρυματοποίηση με απάνθρωπες συνθήκες, "λύση" που επιβάλλεται να καταργηθεί».

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμεΑ, μέλη και εθελοντές του i-Living βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και ενημέρωναν τους περαστικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την έννοια της ανεξάρτητης διαβίωσης και του προσωπικού βοηθού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, αλλά και θέτοντάς τους ερωτήματα για το ποιοι πιστεύουν ότι υποστηρίζουν τη διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών ενός ΑμεΑ. Οπως περιγράφουν «η πλειονότητα των απαντήσεων κατέδειξε ορθώς την οικογένεια ως την ελληνική λύση προσωπικής βοήθειας».

Μια από τις βασικές δράσεις του i-Living εφέτος ήταν και η καταγραφή μέσω ατομικής εμπειρίας της πραγματικότητας σε σχέση με το ποιοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του προσωπικού βοηθού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζητήθηκε λοιπόν από Ελληνες και ξένους με αναπηρία να στείλουν φωτογραφίες και πληροφορίες των βοηθών τους, είτε αυτοί ήταν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε επαγγελματίες υπάλληλοί τους. Στην Ελλάδα την τιμητική τους είχαν οι ηλικιωμένοι γονείς ενώ από την ΕΕ και τις ΗΠΑ έφθασαν φωτογραφίες υπαλλήλων το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις δράσεις του i-living μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του στο Facebook (https://www.facebook.com/gr.iliving/?fref=ts)

Λίγα λόγια για τον i-Living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας

Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014 και διοικείται αποκλειστικά από ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ). Σκοπός του οργανισμού είναι η διάδοση της φιλοσοφίας της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ στην Ελλάδα και η δημιουργία των βάσεων για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει και θα προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση. Το δικαίωμα των ΑμεΑ να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και να μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, όπως την οικονομική, την κοινωνική, την επαγγελματική κ.ά. Για την επίτευξη του σκοπού του, ο οργανισμός στοχεύει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Την ενημέρωση και προετοιμασία των ΑμεΑ σχετικά με τα οφέλη και τον τρόπο εφαρμογής της ανεξάρτητης διαβίωσης, την ενημέρωση της κοινωνίας και τη διαβούλευση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτησή της.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου