Το πιο επικίνδυνο αντικείμενο μέσα στο μπάνιο μας μπορεί να είναι κάτι ελαφρύ σαν φτερό και μαλακό σαν βαμβάκι. Κι όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Nationwide Children’s Hospital του Οχάιο, οι μπατονέτες για τα αυτιά είναι αυτές που στέλνουν κατά μέσο όρο 34 παιδιά στο νοσοκομείο καθημερινά.
Μεταξύ 1999 και 2010, όπως γράφει η New York Post, περισσότερα από 250.000 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για τραύματα που σχετίζονται με τις μπατονέτες- και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να μην περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά. «Επειδή η έρευνα αυτή κατέγραψε μόνο περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, είναι πολύ πιθανό να υπάρχου κι άλλοι τραυματισμοί που όμως αντιμετωπίστηκαν από άλλες ειδικότητες άλλων τμημάτων όπως ωτορινολαρυγγολόγους ή παιδίατρους» δήλωσε ο Kris Jatana, επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον δύο στα τρία παιδιά που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα ήταν έως 8 ετών και το 77% εξ αυτών είχαν πάρει τα ίδια τις μπατονέτες στα χέρια τους. Το καλό είναι πως το 99% των περιστατικών αυτών περιλάμβαναν μόνο φροντίδα και εξιτήριο.
Ο Jatana προειδοποιεί τους γονείς να κρατούν τις μπατονέτες μακριά από τα παιδιά και να τους εξηγούν τους κινδύνους της τοποθέτησής τους μέσα στο αυτί. «Όχι μόνο είναι περιττό να καθαρίζονται τα αυτιά των παιδιών αλλά αυτό τα θέτει και σε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού» σημειώνει. «Οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού ή να σπρώχνουν το κερί πιο μέσα όπου παγιδεύεται. Οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, ζαλάδα ή και απώλεια ακοής».
Πηγή: cretalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου