Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Eye am Thessaloniki: Διήμερο Δράσεων 6 & 7 Μαΐου

Το Eye am Thessaloniki σας καλεί να δείτε την πόλη με άλλα μάτια! Μπαίνουμε για λίγο στη θέση του άλλου και ανακαλύπτουμε πόσες διαφορετικές πόλεις συνυπάρχουν στην ίδια πόλη. 
Μία από αυτές είναι και η δική σας! 
Σας περιμένουμε στις δράσεις μας με ελεύθερη είσοδο!
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.eyeamthessaloniki.gr

Το κοινωνικο-πολιτιστικό έργο EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια συνεχίζοντας τη διαδρομή του προς την εναλλακτική αποτύπωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης μέσα από τη διαφορετική ματιά επιμέρους κοινωνικών ομάδων, διοργανώνει διήμερο δράσεων στις 6 και 7 Μαΐου 2017 με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων, συνδέοντάς το με την ίδια την ιστορία της πόλης. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

Με αφετηρία τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (1917-2017) από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες αστέγους, προβάλλουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν κάποιον άστεγο. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν επιλεγεί πέντε χρονικά σημεία - κλειδιά στην ιστορία της πόλης, που συνδέονται με βασικές αιτίες: 1) η πυρκαγιά του 1917, 2) η ανταλλαγή πληθυσμών και οι πρόσφυγες του 1922/23, 3) ο πόλεμος και η γερμανική κατοχή των ετών 1941-44, 4) ο σεισμός του 1978 και 5) η οικονομική κρίση και οι νεοάστεγοι του σήμερα. 

Το διήμερο δράσεων αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το διαχρονικό φαινόμενο των αστέγων αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων που βρέθηκαν ή βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής μέσα από τη δικτύωση, την τέχνη, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις προσωπικές αφηγήσεις. 

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με πρώην αστέγους και ανέργους του κοινωνικού δικτύου Σχεδία, οι οποίοι έχουν ήδη «καταθέσει» τον προσωπικό τους χάρτη για τη Θεσσαλονίκη και καλούν τους πολίτες της να μπουν για λίγο στη δική τους θέση, να ακούσουν τις ιστορίες τους και να προβληματιστούν για θέματα που οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν.

Στις 6 και 7 Μαΐου παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γνωρίσουν την ιστορία των αστέγων της πόλης μέσα από έναν διπλής όψης αφηγηματικό χάρτη της πόλης, μέσα από μια ειδικά διαμορφωμένη περιπατητική διαδρομή σχεδιασμένη από την πολιτιστική εταιρεία εναλλακτικών ξεναγήσεων dot2dot, καθώς και μέσα από την παρουσίαση μιας αφηγηματικής παράστασης με την ίδια θεματική από την ομάδα αφήγησης Lupus in Fabula. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο προώθησης της ιδέας του χάρτη ως μέσου έκφρασης, μπορούν να παρακολουθήσουν την έκθεση των προσωπικών αφηγηματικών χαρτών που δημιούργησαν οι πωλητές της Σχεδίας, να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι δρόμου με χάρτη, αλλά και να συμμετέχουν σε ένα ολοήμερο εργαστήριο από μέλη του προγράμματος Tópio της ΑΜΚΕ Creativity Platform, για να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό χάρτη της πόλης. 

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων διημέρου

Σάββατο 6 Μαΐου
Στους δρόμους της πόλης
------------------------------------
11:00-15:00
«Ο χάρτης στο δρόμο»
Υπαίθριο παιχνίδι διάδρασης
Tópio της AMKE Creativity Platform 

17:00-19:00
«Θεσσαλονίκη 1917-2017: Ένας αιώνας σε αναζήτηση στέγης»
Περιπατητική διαδρομή (ξενάγηση)*
Dot2dot - πολιτιστική εταιρεία εναλλακτικών ξεναγήσεων

*Δηλώσεις συμμετοχής για τη διαδρομή (μεγ. αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα): info@dot2dot.gr, 2311242382 & 6946002553. 


Κυριακή 7 Μαΐου
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
----------------------------------------

11:00-17:00
«Meye Map: Φτιάχνω το χάρτη της δικής μου πόλης»
Εργαστήριο κατασκευής προσωπικού χάρτη**
Tópio της AMKE Creativity Platform

20:00-21:30
«Ιστορίες χωρίς σπίτι»
Αφηγηματική παράσταση
Lupus in fabula – ομάδα αφήγησης

Έκθεση προσωπικών χαρτών 
πωλητών του περιοδικού δρόμου Σχεδία
--------------------------
** Ελεύθερη είσοδος στο εργαστήριο με προαιρετική δήλωση συμμετοχής:www.eyeamthessaloniki.gr (φόρμα επικοινωνίας), 6977892448 & 6977583149. 
------------------------------------------------------------------------------------------
Το κοινωνικό-πολιτιστικό έργο EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια υποστηρίζεται από το START - Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου