Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Το πράσινο της πόλης αγαπάει τα παιδιά…

«Η έκθεσή μας σε φυσικό περιβάλλον συνδέεται με μια ποικιλία ωφελειών στην υγεία μας».
Scientific American Mind, Μάιος, 2016

Το πράσινο στα αστικά κέντρα μπορεί να αυξάνει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών. Επίσης, μπορεί να μειώνει τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας που προκύπτουν από τις κοινωνικές και τις οικονομικές ανισότητες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο πρόσφατες έρευνες που έγιναν στην Ισπανία και στη Μεγ. Βρετανία. Μια τρίτη έρευνα που έγινε στον Καναδά συνδέεται με αυτές και την ευτυχία των 40ρηδων. Το σημείωμα είναι αφιερωμένο στη σχέση αυτών των ερευνών με την καθημερινότητα μας στα Χανιά.

Το πράσινο αγαπά τα παιδιά
Τα αστικά πάρκα έχουν θετική επίδραση στα παιδιά έμμεσα και άμεσα. Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές από το κέντρο Περιβαλλοντολογικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης. Οι αστικοί χώροι πρασίνου παρέχουν ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτύξουν γνωστικές δεξιότητες όπως η ανακάλυψη και η δημιουργικότητα. Εμμεσα το πράσινο μειώνει την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και τον θόρυβο της πόλης.
Επίσης, τα πάρκα μικρά και μεγάλα ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών και τον φυσικό εμπλουτισμό του οργανισμού τους.
Οι Ισπανοί γιατροί ερευνητές μέτρησαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα αυτοκίνητα σε περιοχές με ελάχιστο πράσινο.
Τα ευρήματά τους παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενα προκαλούν. Επηρεάζουν σε ποσοστό 20% – 65% τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Το πράσινο προστατεύει τους ενηλίκους
Το φυσικό περιβάλλον βοηθάει στη μείωση του αρνητικού ψυχικού ισοζυγίου που προκαλούν οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανισότητες. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Γλασκώβης και Εδιμβούργου.
Διαπίστωσαν ότι τα θετικά χαρακτηριστικά μιας γειτονιάς μπορούν να προκαλέσουν αναστροφή των ταξικών διαφορών. Συγκεκριμένα τυχεροί ήσαν οι αστοί που ζούσαν σε συνοικίες με αρκετό πράσινο, με καλές ταχυδρομικές και τραπεζικές υπηρεσίες και πολιτιστικές δομές-δραστηριότητες. Ο λόγος ήταν ότι αυτοί δεν ένοιωθαν το οικονομικό στρες, ούτε είχαν ψυχολογικά προβλήματα.
Επιπλέον, αναφορικά με την ευ-ζωία οι διαφορές τους με αυτούς που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα ήταν μικρότερη.
Τέλος, οι διαφορές αυτών που έμεναν σε πράσινες γειτονιές σε επίπεδο υγείας ήταν μειωμένες κατά 40%.

Οι ευτυχισμένοι 40ρηδες
Η έκθεση στο πράσινο επηρεάζει θετικά όλες τις ηλικίες. Αν υπάρχουν παρούσες κι άλλες παράμετροι, έ τότε η ευτυχία χτυπάει τα σύννεφα. Για παράδειγμα, οι Καναδοί 40ρηδες είναι ευτυχισμένοι επειδή στη χώρα τους οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι σταθερές. Κατ’ επέκταση η οικογενειακή τους κατάσταση και η υγεία τους είναι σταθερή. Αυτά υποστηρίζει μια μακρόχρονη έρευνα σε Καναδούς πολίτες ηλικίας 37-43 ετών.
Είναι φανερό ότι οι παραπάνω κρίκοι μιας αλυσίδας καθορίζουν τη ζωή μας. Καταλαβαίνω ότι σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κάποιους κρίκους. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε το πράσινο στον αστικό ιστό της πόλης μας και περνάμε περισσότερο χρόνο όπου υπάρχουν δένδρα. Οπως ακριβώς θα κάνουν οι 40ρηδες αν πηγαίνουν τα παιδιά τους στις περιοχές πρασίνου που θα δημιουργήσουμε!

Μια στοχευόμενη κοινωνική δράση για το ΙΝ.ΚΑ
Η ανισότητα στην καθημερινότητα των μικρών Χανιωτών χτυπάει κόκκινο εδώ και δεκαετίες. Η κρίση απλά μεγέθυνε το χάσμα ανάμεσα σε γειτονιές της πόλης. Αναλογιστείτε γειτονιές, συνοικίες ολάκερες χωρίς χώρους πράσινου, χωρίς παιδικούς σταθμούς και χωρίς χώρους άθλησης. Αν στην εικόνα προσθέσετε σχολεία που λειτουργούν με το μεράκι μιας κρίσιμης μάζας κακοπληρωμένων εκπαιδευτικών η ζοφερότητα ολοκληρώνεται.
Την κατάσταση αυτή ανέδειξα στην τελευταία συνάντηση των εμπειρογνωμόνων του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ εκπροσωπώντας τα “Χανιώτικα νέα”.
«What’s your vision, sir?». «Ποιο είναι το όραμα σας, κύριε;» με ρώτησε μια Βρετανή εμπειρογνώμων.
«Η παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα Χανιωτάκια» της απάντησα.
Το ΙΝ.ΚΑ χορηγός κάθε διοργάνωσης τα τελευταία 30 χρόνια οφείλει να αναλάβει ένα διαφορετικό ρόλο.
Να δει τη μεγάλη εικόνα της ανισότητας στα Χανιά και να προστρέξει στην δημιουργία τουλάχιστον 2 παιδικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές. Σταθμών που θα έχουν πολύ πράσινο για τα νήπια της περιοχής και των εργαζομένων του ΙΝ.ΚΑ.
Τις μέρες μας η κοινωνική συνεταιριστική ευθύνη του ΙΝ.ΚΑ προς τα Χανιωτάκια είναι υποχρέωση της επιχείρησης που γεννήσαμε με το υστέρημα μας το 1979.

Συμπερασματικά
• Παροτρύνουμε προ-νήπια, νήπια, παιδιά και έφηβους να έρχονται σε επαφή με τη Φύση συχνότερα.
• Το ΙΝ.ΚΑ οφείλει να στοχεύσει σε μια επένδυση που θα έχει μόνιμα οφέλη με τη δημιουργία πράσινων παιδικών σταθμών.
• Ο νέος αντιδήμαρχος μας Πρασίνου και Περιβάλλοντος ας μας ενθαρρύνει να φυτέψουμε δένδρα σε κάθε διαθέσιμη θέση στον αστικό ιστό της πόλης μας.
• Την περίοδο της κρίσης το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν Δημοτική Αρχή και Υπηρεσίες είναι να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των Χανιωτών.

Συγγραφέας, μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ
Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση
Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου